Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Izraelský minister povedal Bidenovmu poradcovi o zámere rozšíriť ofenzívu v Rafahu

Palestínčania čakajú na nákladné autá s humanitárnou pomocou v centre pásma Gazy v nedeľu 19. mája 2024.
Palestínčania čakajú na nákladné autá s humanitárnou pomocou v centre pásma Gazy v nedeľu 19. mája 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Abdel Kareem Hana)

TEL AVIV - Izrael má v úmysle rozšíriť svoju vojenskú ofenzívu v oblasti Rafahu, čo je mesto, ktoré sa nachádza na úplnom juhu Pásma Gazy pri hranici s Egyptom. Izraelský minister obrany Joav Galant to dnes podľa agentúr povedal bezpečnostnému poradcovi Bieleho domu Jakeovi Sullivanovi, ktorý je na návšteve Izraela.

Poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Sullivan cez víkend rokoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom o vojenskej ofenzíve v Pásme Gazy či o vzťahoch medzi Izraelom a Saudskou Arábiou. Podľa Bieleho domu zopakoval Bidenov "dlhodobý postoj" k ofenzíve v Rafahu. Biden a jeho administratíva opakovane vyzvali Izrael, aby sa takejto vojenskej operácie zdržal kvôli hrozbe vysokého počtu obetí medzi civilistami.

archívne video

Humanitárna pomoc prichádza do Pásma Gazy cez prechod Rafah. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Izraelský minister obrany na dnešnej schôdzke so Sullivanom uviedol, že Izrael je "odhodlaný rozšíriť pozemnú operáciu v Rafahu tak, aby sa skončila likvidáciou Hamasu a navrátením rukojemníkov". Zástupca katarskej diplomacie Muhammad Chulajfí medzitým dnes podľa agentúry Reuters uviedol, že nie je "politická vôľa" na uzavretie dohody o prímerí v Pásme Gazy, kým pokračuje izraelská pozemná operácia.

Izrael začal ofenzívu v Pásme Gazy po teroristických útokoch palestínskeho islamistického hnutia Hamas z vlaňajšieho 7. októbra, pri ktorých zahynulo na 1 200 ľudí. Ďalších zhruba 250 bolo odvlečených na územie Pásma Gazy. Pri prvom a doteraz jedinom pokoji zbraní na konci novembra bola prepustená viac ako stovka rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov. Ďalší pokoj zbraní sa doteraz nepodarilo vyjednať.

V zajatí zostáva okolo 130 rukojemníkov, najmenej 30 z nich však už podľa dostupných informácií nie je nažive. Vojna si podľa palestínskych úradov ovládaných Hamásom od októbra vyžiadala životy viac ako 35-tisíc Palestínčanov.

Viac o téme: OfenzívaIzraelRafahJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu