Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Francúzsko mobilizuje políciu, aby obnovila poriadok na Novej Kaledónii

Gérald Darmanin
Gérald Darmanin (Zdroj: SITA/Stephen de Sakutin, Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea a po niekoľkých dňoch nepokojov obnovili poriadok. Oznámil to v sobotu neskoro večer francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin na sieti X. Informuje o tom agentúra AFP.

Na odstránenie barikád bolo zmobilizovaných viac ako 600 žandárov, ktorý majú sprejazdniť 60 kilometrovú cestu, vrátane 100 príslušníkov špeciálnej a ťažko ozbrojenej jednotky. Nepokoje vo francúzskom zámorskom území Nová Kaledónia vypukli v pondelok po schválení ústavnej reformy volebného systému, ktorá dáva právo voliť v provinčných voľbách tisícom francúzskych občanov. Novokaledónske hnutie za nezávislosť sa obáva, že zmena oslabí politický vplyv domorodých Kanakov.

archívne video

Muž útočil nožom vo francúzskom Annecy (Zdroj: Twitter)

Počas nepokojov zomreli šiesti ľudia, podniky boli vypálené a obchody vyrabované. V reakcii na násilie vyhlásilo Francúzsko na tichomorskom súostroví v stredu výnimočný stav, ktorý má trvať najmenej 12 dní. Úrady zadržali 230 výtržníkov. Dve hlavné letecké spoločnosti obsluhujúce tichomorskú Novú Kaledóniu pozastavili lety, pričom 3200 ľudí zostalo uviaznutých a čakajúcich na odlet resp. vstup na ostrov.

Viac o téme: LetiskoBarikádyPolícia FrancúzskoNová Kaledónia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu