Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Českí policajti sa zamerali na odhaľovanie nelegálnej migrácie pri hraniciach so Slovenskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRNO - Na odhaľovanie nelegálnej migrácie a nadväzujúcu trestnú činnosť sa dnes na hraniciach so Slovenskom zameriavajú desiatky policajtov. Špeciálna akcia nazvaná Migra má zlepšiť spoluprácu jednotlivých zložiek polície aj pripravenosť na nové trendy prevádzačov. Napriek tomu, že je situácia s nelegálnou migráciou v porovnaní s vlaňajškom pokojnejšia, nechcú ju policajti podceňovať, povedal ČTK hovorca cudzineckej polície Josef Urban.

Do celodennej akcie v Lanžhote na Břeclavsku sa zapojilo päť desiatok policajtov z Juhomoravského kraja i cudzineckej polície. Spolu s colnou správou sa zameria na odhaľovanie nelegálnych migrantov. "Súčasťou sú aj hliadky, ktoré majú za úlohu vyberať záujmové vozidlá pre odstavenie. Z veľkej časti to budú kamióny alebo dodávky. Máme nasadenú tiež špeciálnu techniku ako detektory srdcového tepu, ktoré zisťujú ľudí schovaných v prívesoch kamiónov, alebo drony. Na zelenej hranici sú schopné obsiahnuť väčší priestor a prostredie detegovať. Na základe toho posielajú policajti hliadky na konkrétne miesta," uviedol Urban.

archívne video

Polícia realizuje akciu zameranú na nelegálnu migráciu (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Akcia slúži aj na zefektívnenie a zrýchlenie spolupráce jednotlivých zložiek, napríklad pre prípad opätovného zavedenia pravidelných hraničných kontrol. Na hraniciach so Slovenskom ich Česko kvôli rastúcej nelegálnej migrácii spustilo vlani v októbri. Trvali do tohtoročného februára. V súčasnosti je situácia podľa Urbana pokojnejšia.

"Od začiatku roka sme v Česku v súvislosti s tranzitnou nelegálnou migráciou zachytili 102 ľudí, v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sú čísla menej ako tretinové. V Juhomoravskom kraji, ktorý je za posledné roky týmto najviac zaťažený, to bolo desať, čo je tiež výrazne menej. Nelegálna migrácia teda nie je na vysokej úrovni, ale nechceme ju podceňovať, a aj preto máme tieto špeciálne akcie," dodal.

Viac o téme: ČeskoPolícia MigrantiNelegálna migráciaČesko-slovenské hranice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu