Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Medvedev varuje Gruzínsko pred provokáciami

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev

MOSKVA - Napätie medzi Gruzínskom a Ruskom sa dostalo do novej fázy v stredu, keď ruský prezident Dimitrij Medvedev varoval svojho menšieho suseda, aby neprovokoval jednotky jeho krajiny v spornej provincii Abcházsko.

K vyjadreniam Medvedeva došlo potom, čo gruzínske úrady v utorok oznámili zatknutie štyroch ruských vojakov.

Kremeľ v stanovisku uviedol, že ruský prezident telefonicky hovoril so svojím gruzínskym kolegom Michailom Saakašvilim. "Medvedev povedal, že provokácie proti ruským vojakom mierových jednotiek, ktorí konajú na základe medzinárodných dohovorov, sú neakceptovateľné," uvádza sa vo vyhlásení Moskvy. Saakašvili podľa týchto údajov prisľúbil, že záležitosť vyrieši. Obaja lídri sa v rozhovore tiež dohodli na potrebe udržania kontaktov "s cieľom vyriešiť existujúce problémy a rozvíjať bilaterálne vzťahy".

Gruzínsko v utorok zadržalo 4 ruských príslušníkov mierových síl, ktorí sa snažili prepašovať rakety zo separatistického Abcházska do Gruzínska. Nákladné auto so zbraňami zastavili na kontrolnom stanovišti počas výjazdu z regiónu. Auto viezlo podľa predstaviteľov ministerstva vnútra 20 protitankových rakiet, ktoré neboli uvedené v dokumentoch poskytnutých vojakmi. Rusi boli následne zatknutí a zbrane skonfiškované.

Napriek varovnému obsahu bol tón kremeľského vyhlásenia jemnejší, ako tomu bolo za éry Putina. Vzťahy medzi oboma krajinami sa rapídne zhoršili v apríli, keď Moskva dala na známosť úmysel formálne spolupracovať so separatistickými vládami v Abcházsku a Južnom Osetsku. Prozápadne orientovaný gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorý prisľúbil obnovu vládnej kontroly v oboch regiónoch, obvinil Moskvu z podpory separatizmu a pokusu o anexiu gruzínskych území. Krok Ruska odsúdila EÚ aj NATO.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu