Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Medvedev hovoril o demokracii a slobode

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Dmitrij Medvedev pri príležitosti štvrtkového štátneho sviatku vystúpil s príhovorom, v ktorom sa venoval demokratickým hodnotám. Oslavy Dňa Ruska, ktoré zaviedol prvý ruský prezident Boris Jeľcin, sú podľa neho "úzko späté s hodnotami demokracie a slobody".

Medvedev sa tak vyjadril počas tradičného obradu udeľovania štátnych ocenení vedcom a umelcom, ktorý prebieha každoročne v Kremli. Sviatok 12. júna, pôvodne známy ako Deň nezávislosti, je spomienkou na vyhlásenie zvrchovanosti Ruska v roku 1990.

Prvotný optimizmus však v nasledujúcich rokoch vystriedalo sklamanie z rozpadu Sovietskeho zväzu a zdesenie vyvolané dojmom, že Rusko je závislé na cudzej podpore. Medvedevov predchodca Vladimir Putin sviatok v roku 2002 premenoval na Deň Ruska a využíval ho na prezentáciu vzmáhajúcej sa ekonomiky a globálneho vplyvu krajiny. Podľa Medvedeva je kľúčom k budúcemu úspechu Ruska sloboda jednotlivca. "Dvanásty jún je úzko spätý s hodnotami demokracie a slobody," vyhlásil.

"A dobre vieme, že slobodný rozvoj našej spoločnosti a sebarealizácia jej občanov je najlepším základom dosiahnutia vedúceho intelektuálneho a technologického postavenia Ruska a jeho vysokej konkurencieschopnosti." Vyjadrenia nového prezidenta vzbudzujú v okruhu ruských a zahraničných kritikov nádej, že Kremeľ sa bude pod jeho vedením prejavovať tolerantnejšie a liberálnejšie.

Mnohí však varujú, že rozdiel oproti Putinovi je zatiaľ len zmenou tónu, nie podstaty. Zatiaľ čo Medvedev kladie dôraz na ľudské práva a slobody, ktorých stav bol počas Putinovho pôsobenia predmetom častej kritiky, rovnako tiež sľubuje kontinuitu v politike svojho mentora pokračujúceho na čele krajiny vo funkcii premiéra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu