Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

MIMORIADNY OLINE Na európskom čiernom zozname teroristov sa ocitne ďalší člen militantnej moslimskej skupiny aš-Šabáb

Palestínčania sa pozerajú na zničené objekty po izraelskom bombardovaní v utečeneckom tábore Nusseirat v pásme Gazy v utorok 16. januára 2024. Zobraziť galériu (6)
Palestínčania sa pozerajú na zničené objekty po izraelskom bombardovaní v utečeneckom tábore Nusseirat v pásme Gazy v utorok 16. januára 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

JERUZALEM - Intenzívna fáza vojny Izraela proti militantom z palestínskeho hnutia Hamas sa v južnej časti Pásma Gazy čoskoro skončí, vyhlásil v pondelok izraelský minister obrany Joav Galant. Armáda zároveň potvrdila, že divízia nasadená na palestínskom území sa už stiahla. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

VIDEO Izraelské vzdušné sily prerušili údery kvôli prítomnosti civilistov

Izraelské vzdušné sily prerušili údery kvôli prítomnosti civilistov (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:53 Izrael a militantné hnutie Hamas sa dohodli na dodaní liekov pre rukojemníkov a humanitárnej pomoci v Pásme Gazy. Dohodu pomohli sprostredkovať Katar a Francúzsko. Informovala o tom správa z agentúry AFP.

21:17 Šéf redakcie televízie al-Džazíra v Gaze opustil v utorok palestínske územie, pretože izraelské útoky zabili jeho manželku, niekoľko detí a kolegu. Wáil Dahdúh to povedal tlačovej agentúre AFP. Scény, ako Dahdúh žiali za svojou rodinou a pešo uniká z Gazy, boli počas vojny medzi hnutím Hamas a Izraelom vysielané po celom svete. Dahdúh (53) v rozhovore s novinárom AFP v južnej časti Pásma Gazy povedal, že odišiel cez hraničný priechod Rafah s Egyptom.

21:11 Iránske štátne médiá v utorok informovali o útoku Iránu v Pakistane proti základniam militantnej skupiny Džajš al-Adl. Správy však neskôr stiahli, všimla si agentúra AP. Iránska štátna agentúra IRNA a štátna televízia uviedli, že pri útoku boli použité drony a rakety. Iránska štátna televízia Press TV útok pripísala Revolučným gardám.

20:33 Saudskoarabský minister zahraničných vecí v utorok uviedol, že jeho kráľovstvo by mohlo uznať Izrael, ak by sa dosiahla komplexná dohoda vrátane štátnosti pre Palestínčanov. Ide o ambiciózne slová, keďže vojna medzi židovským štátom a palestínskym hnutím Hamas nevykazuje zatiaľ žiadne známky zmiernenia. Informuje o tom agentúra Reuters.

19:04 Spojené štáty sa usilujú o zmiernenie napätia na Blízkom východe aj napriek útokom na pozície povstaleckých húsíov v Jemene. Uviedol to v utorok poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

18:46 Český prezident Petr Pavel priletel po dvojdňovej návšteve Izraela dnes večer do Kataru, kde bude v stredu rokovať s emírom Tamimom bin Hamadom Sáňom a s podpredsedom vlády a ministrom obrany Cháľom bin Muhammadom Attíjom. Stretne sa tiež s krajanmi na českom veľvyslanectve v Dauhe.

18:36 Európska únia v utorok rozhodla, že na "čiernom zozname" teroristov sa ocitne člen militantnej moslimskej skupiny aš-Šabáb v Somálsku Ahmed Chalíd Müller. Ahmed Chalíd Müller sa na sankčnom zozname EÚ ocitol kvôli účasti na bojových operáciách a teroristických činoch skupiny aš-Šabáb. Pôsobí v regióne Afrického rohu a je napojená na al-Káidu. Na sankčnom zozname EÚ v podobe zákazu cestovania a zmrazenia majetku v EÚ je celkovo 15 osôb zo Somálska a päť skupín.

18:25 Americká armáda dnes uskutočnila ďalší úder v Jemene, ktorého cieľom sa stali protilodné strely v oblastiach ovládaných húsíjskými povstalcami. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch amerických predstaviteľov. Ide o ďalší z radu odvetných úderov, ktorými Spojené štáty spolu s Britániou od minulého týždňa reagujú na útoky šiitských rebelov podporovaných Iránom na lodnú dopravu v Červenom mori.

15:02 Európska únia (EÚ) zaradila vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v Pásme Gaza Jahju Sinwára na sankčný zoznam teroristov pre útoky na Izrael zo 7. októbra minulého roka, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

13:31 IDF dokončili letecké a delostrelecké útoky proti Hizballáhu v južnom Libanone.

13:22 Ak by Katar zatlačil na vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas, výrazne by to pomohlo zlepšiť situáciu so zadržiavanými izraelskými rukojemníkmi v Gaze a viesť k ich prepusteniu, ako aj zastaveniu ozbrojených aktivít v palestínskej enkláve. V utorok to vyhlásil český prezident Petr Pavel, ktorý je na dvojdňovej návšteve Izraela, odkiaľ zamieri práve do Kataru.

Petr Pavel
Zobraziť galériu (6)
Petr Pavel  (Zdroj: profimedia.sk)

13:05 Francúzsko a Katar od konca októbra hľadajú spôsob, ako dopraviť lieky izraelským rukojemníkom zadržiavaným radikálnym palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gaze, informovalo francúzske veľvyslanectvo v Izraeli.Správu o tom priniesol v utorok spravodajský web The Times of Israel (TOI).Francúzsko a Katar vo veci konajú na základe prosby združenia Fórum príbuzných rukojemníkov a nezvestných. Francúzsky prezident Emmanuel Macron nariadil svojmu ministerstvu zahraničných vecí, aby vypracovalo zoznam liekov pre 45 rukojemníkov, uskutočnilo ich nákup a poslalo ich do Kataru.

12:34 Major v zálohe Noam Ashram podľahol zraneniam z bojov v Gaze.

11:25 Jordánsko hovorí, že Izrael kladie „veľké prekážky“ pomoci Palestínčanom.

10:12 Katarský premiér zdôrazňuje potrebu časovo ohraničenej a povinnej cesty k riešeniu v podobe dvoch štátov pre budúcu stabilitu v Izraeli a na palestínskych územiach na WEF.

9:37 Izraelský minister požaduje zasadnutie kabinetu o ďalšej fáze vojny v Gaze.

8:51 IDF zničili protitankový odpaľovač Hizballáhu pri útokoch na Libanon.

8:16 IDF bojujú v Gaze výstrely siahajú až na egyptskú hranicu.

7:29 Po viac ako 100 dňoch v zajatí Hamasu, rukojemníci dostali lieky.

6:13 IDF zverejnilo meno padlého vojaka.

Intenzívna fáza vojny na juhu Pásma Gazy sa "čoskoro skončí"

Izraelská armáda v posledných týždňoch vystupňovala vojenské operácie a bombardovanie miest Chán Júnis a Rafah na juhu Pásma Gazy po tom, čo oznámila, že vojenské zariadenia Hamasu na severe enklávy zničila."Jasne sme vraveli, že fáza intenzívnych operácií bude trvať približne tri mesiace," povedal Galant na tlačovej konferencii. Dodal, že takáto fáza na severe Pásma Gazy už bola dokončená.

Príslušníci izraelských bezpečnostných síl vyšetrujú na mieste útoku, kde muž vrazil autom do skupiny ľudí na autobusovej zastávke
Zobraziť galériu (6)
Príslušníci izraelských bezpečnostných síl vyšetrujú na mieste útoku, kde muž vrazil autom do skupiny ľudí na autobusovej zastávke  (Zdroj: TASR/AP Photo/Oded Balilty)

"Tento úspech dosiahneme aj v južnej časti Pásma Gazy a skončí sa to tam čoskoro. Na oboch miestach je to tak, že príde chvíľa, keď sa posunieme do nasledujúcej fázy," vyhlásil minister bez spresnenie časového rámca.Izrael spustil pozemnú operáciu v palestínskom Pásme Gazy 27. októbra.Armáda na svojej webovej stránke informovala, že celá divízia vojakov v pondelok už dokončila stiahnutie z Pásma Gazy, keďže "zneškodnila stovky teroristov" a zničila kilometre tunelov v strednej a severnej oblasti tohto palestínskeho územia.

Pred pondelkovým oznámením o stiahnutí mal Izrael štyri divízie operujúce v Pásme Gazy, aj keď nie je jasné, koľkých vojakov sa odsun týkal.Vojna vypukla po tom, čo bojovníci z Hamasu 7. októbra zaútočili na Izrael, kde zabili približne 1140 ľudí, väčšinou civilistov. Militanti z Hamasu zajali pri tomto bezprecedentnom útoku vyše 240 rukojemníkov, z ktorých ešte 132 je podľa Izraela v Pásme Gazy, ale najmenej 25 z nich bolo údajne zabitých.Izrael zareagoval na masívny útok Hamasu odvetným bombardovaním palestínskeho územia zo súše, mora a vzduchu a zabil tam vyše 24.000 ľudí, prevažne žien a detí. Uvádza to ministerstvo zdravotníctva v palestínskej enkláve, ovládané Hamasom.

Viac o téme: VojnaIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu