Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

EÚ a USA obmedzia financie pre Irán

George W. Bush
George W. Bush

Brdo - Európska únia a Spojené štáty americké sa dohodli na obmedzovaní iránskych finančných zdrojov, aby narušili údajnú podporu terorizmu zo strany Iránu a rozširovanie jadrových zbraní, uvádza sa v návrhu uznesenia zo summitu EÚ a USA v Slovinsku.

Americký prezident George W. Bush a najvyšší predstavitelia EÚ obnovili svoju požiadavku, aby Irán overiteľne prestal s obohacovaním uránu, pričom varovali, že sú "pripravení doplniť sankcie OSN o ďalšie opatrenia". Komisárka EÚ pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrero-Waldnerová uviedla, že tieto opatrenia môžu zahŕňať zmrazenie iránskych bankových aktív.

V návrhu uznesenia sa ďalej uvádza, že USA a EÚ budú spolupracovať tak, "aby vykonali kroky, ktoré Iránu zabránia zneužívať medzinárodný bankový systém na podporu rozširovania (jadrových zbraní) a terorizmu". Obe rokujúce strany sa tiež vyjadrili, že sa budú snažiť o "hladký prechod" od súčasnej administrácie Kosova pod patronátom OSN k misii Európskej únie EULEX.

Obnovili zároveň svoje dlhodobé odhodlanie stabilizovať Afganistan, pričom vo štvrtok sa bude v Paríži konať konferencia darcov. V otázke klimatických zmien lídri nedosiahli dohodu a uviedli, že ju plánujú uzavrieť do konca roku 2009. Dovtedy budú vyvíjať snahy v súlade so svojou politikou. Členské štáty EÚ sa už zaviazali do roku 2020 znížiť emisie skleníkových plynov o 20 percent oproti roku 1990 a nechcú čakať, kým ich ostatné krajiny budú nasledovať.

Bush totiž plánoval požiadať EÚ o globálnu dohodu o klimatických zmenách s tým, že by mala zahŕňať aj rýchlo rastúce národy, ako sú Čína a India. EÚ zároveň od Busha dostala niekoľko konkrétnych uistení v súvislosti so zrušením vízovej povinnosti pre občanov z východných krajín EÚ. V spoločnej deklarácii sa neobjavila zmienka o ďalšej problémovej otázke, ktorou je 11-ročný zákaz dovážať do Európy americkú hydinu umývanú v chlóre.

Komisár EÚ pre obchod Peter Mandelson však povedal, že členské štáty EÚ by tento zákaz mali zrušiť, keďže sa vedecky dokázalo, že americká hydina nepredstavuje pre konzumentov nebezpečenstvo ohrozujúce zdravie. Summit v Slovinsku bol hlavne zameraný na potvrdenie transatlantických väzieb pred tým, než Bush odíde v januári budúceho roka zo svojho postu.

EÚ na summite reprezentoval prezident Európskej komisie Jose Manuel Barroso, niekoľko eurokomisárov a slovinský predseda vlády Janez Jansa ako súčasný šéf EÚ. Bush na svojej ceste po Európe ešte navštívi Nemecko, Francúzsko, Taliansko vrátane audiencie u pápeža Benedikta XVI. a Britániu. Správu priniesla tlačová agentúra DPA.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu