Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

VOJNA na Ukrajine Deň šesťsto štyridsiaty ôsmy (1. decembra 2023)

Sergej Šojgu Zobraziť galériu (5)
Sergej Šojgu (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vo večernom videopríhovore oznámil, že nariadil zrýchlenie výstavby školských krytov a vojenských opevnení na všetkých hlavných úsekoch frontu. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Naživo z Ukrajiny

Video:

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 645 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:58 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) znovu odpálila výbušné zariadenia na železničnej trati na Sibíri, ktorú Rusko používa na prepravu vojenského materiálu. Agentúre Reuters to v piatok povedal nemenovaný ukrajinský zdroj, píše TASR.

21:34 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v piatok dekrét, ktorým nariadil zvýšiť počet príslušníkov armády o 15 percent, teda o takmer 170.000 vojakov. TASR o tom informuje na základe agentúr AP, AFP a DPA.

21:00 Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok vyhlásil, že mu nepovolili odísť z Ukrajiny do Poľska. Podľa neho ide o politicky motivovaný krok zameraný na narušenie jeho diplomatických snáh v prospech Ukrajiny, informovala agentúra Reuters. 

Porošenko na sociálnej sieti zverejnil video z hraničného priechodu s Poľskom, kde mu podľa neho ukrajinské úrady odmietli umožniť prechod hraníc. Exprezident na videu držal v ruke dokumenty, ktoré podľa neho dokazovali, že mal oficiálne povolenie na cestovanie do zahraničia.

18:44 Let z ruskej exklávy Kaliningrad do Moskvy bol nútený predčasne pristáť v Petrohrade, ďalší let z Moskvy do Južnosachalinska zaznamenal pokles tlaku v kabíne a musel núdzovo pristáť.

17:44 Ukrajinská vláda vymenovala Jurija Myronenka za nového šéfa Štátnej špeciálnej komunikačnej služby po tom, ako bol predchádzajúci šéf obvinený zo sprenevery verejných prostriedkov, oznámila služba.

17:43 Švajčiarska vláda odhaduje, že v krajine je zmrazený ruský majetok v hodnote 8,8 miliardy dolárov. USD, čo je len mierny nárast oproti sume 8,5 mld. USD, ktorú švajčiarska vláda oznámila v decembri 2022.

15:38 Rusko nebolo opätovne zvolené do Rady Medzinárodnej námornej organizácie. Prezident Volodymyr Zelenskyj privítal rozhodnutie organizácie a poďakoval členom IMO "za tento zásadný krok".

15:37 Veliteľ čaty jednotiek protivzdušnej obrany Odeskej oblasti je podozrivý z nezákonného predaja viac ako 20 ton nafty svojej jednotky, uviedol 1. decembra Štátny úrad pre vyšetrovanie.

14:02 Ruská armáda na Ukrajine postupuje vo všetkých smeroch, vyhlásil v piatok ruský minister obrany Sergej Šojgu. Podľa analytikov sa však front na Ukrajine hýbe len málo, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

13:50 Vojna s Ruskom sa s príchodom zimy ocitla v novej fáze, a hoci letná ukrajinská protiofenzíva nepriniesla žiadané výsledky, Ukrajina sa nevzdá. V rozhovore s agentúrou AP to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa momentálne sústredí na posilnenie domácej zbrojárskej výroby. Kyjev sa preto obracia na spojencov, aby mu poskytli výhodné pôžičky a licencie na výrobu a opravy ich zbraní.

13:20 Rusko nevidí dôvody, prečo upravovať svoje ciele na Ukrajine, vyhlásil dnes ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Podľa agentúry TASS vystúpil na konferencii týkajúcej sa záverov summitu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

12:25 Rusko za posledný deň zaútočilo na desať ukrajinských oblastí, pričom zabilo najmenej štyroch ľudí a najmenej šestásť zranilo, dnes o tom informovali regionálni predstavitelia.

10:35 V Charkovskej oblasti stúpa aktivita ruských sabotážnych skupín.

10:40 Je chybou, že Európska komisia trvá na tom, aby otázku vstupu Ukrajiny do Európskej únie predsedovia vlád členských krajín zaradili do programu rokovania, pretože to nie je pripravené. Vyhlásil to v piatok v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

10:30 Ukrajina plánuje v budúcom roku zvýšiť výrobu rakiet a iných zbraní so zameraním na protivzdušnú obranu, dnes to uviedol námestník ministra obrany Ivan Havryliuk.

9:35 Od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine poškodených alebo zničených už viac ako 170.000 budov. V piatok to oznámila predsedníčka výboru ukrajinského parlamentu pre regionálny rozvoj a územné plánovanie Olena Šuľaková. Informuje agentúra DPA.

9:15 Dodávka zbraní dlhého doletu GLSDB USA na Ukrajinu sa posunula na začiatok roku 2024.

9:05 Kyjev tiež ráno oznámil, že ukrajinská armáda zostrelila jednu z dvoch rakiet Ch-59. Rusko dronový útok viedlo z juhozápadu svojho územia a okupovaného Krymu, rakety odpálilo zo vzdušného priestoru okupovanej časti Chersonskej oblasti. Informácie o prípadných škodách alebo obetiach ukrajinská strana nezverejnila

8:35 Ukrajinská protiletecká obrana za uplynulú noc zostrelila 18 z 25 dronov, ktoré ruská armáda vyslala nad územie brániace sa krajiny. Informovalo o tom dnes ukrajinské letectvo. Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry Reuters uviedlo, že jeho námorníctvo v Čiernom mori zneškodnilo ukrajinské plavidlo bez posádky.

6:30 V severných oblastiach Ukrajiny vrátane Kyjeva je spustený letecký poplach.

Viac o téme: MoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu