VIEDEŇ - Nebezpečenstvo ohrozenia života potravinami. Salmonela v lacnom mäse z Poľska spustila celoeurópsku vlnu infekcií. V Rakúsku je už chorých 27 ľudí a už došlo k prvému úmrtiu.
Rakúsko čelí obrovskému potravinovému škandálu. Spustilo ho kuracie mäso z východu kontaminované salmonelou. Agentúra pre bezpečnosť potravín (AGES) v rozhovore pre rakúsky denník Krone toto podozrenie potvrdila. Počiatočné prieskumy s najväčšou pravdepodobnosťou poukazujú na poľskú hydinu používanú na kebabové špízy ako na predpokladaný zdroj nákazy.
archívne video
Celkovo od februára tohto roku zaznamenali tri prepuknutia choroby s 27 prípadmi, ktoré podľa štúdií možno pripísať rovnakému bakteriálnemu patogénu, kmeňu Salmonella Enteritidis. U jedného muža nad 60 rokov bol priebeh taký ťažký, že zomrel. Viac ako 100 pacientov je tiež v Nemecku, Dánsku, Francúzsku, Holandsku, Nórsku a Veľkej Británii, pričom niektorí z nich musia byť stále liečení v nemocniciach.
Lacné mäso z Poľska nie je len veľkým problémom miestnych farmárov, šiesta najväčšia krajina Európskej únie pravidelne spôsobuje rozruch s hygienickými podmienkami a problémami s kvalitou. Nálezy salmonely a vysoké používanie antibiotík robia poľské potraviny najhoršie v Európskej únii, píše Krone.
Pred rokom vyvolala salmonela v čokoládových vajíčkach pre deti Ferrero celoeurópsku vlnu ochorení s takmer 400 prípadmi. Len v Rakúsku bolo v tom čase 14 potvrdených chorôb – desať z nich boli deti väčšinou do 10 rokov, polovica z nich skončila v nemocniciach. Závod v Belgicku musel dočasne zatvoriť.