Pondelok28. október 2024, meniny má Dobromila, zajtra Klára, Kiara

Budú nemeckej politike dominovať ženy?

Kurt Beck
Kurt Beck (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemeckí sociálni demokrati v pondelok navrhli univerzitnú profesorku Gesine Schwanovú za svoju kandidátku na post hlavy štátu.

O tento post by mala bojovať v máji 2009 s úradujúcim konzervatívnym prezidentom Horstom Köhlerom. Ako uviedol predseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Kurt Beck, stranícke vedenie o kandidatúre 65-ročnej Schwanovej rozhodlo jednomyseľne. Nominácia protikandidátky populárneho Köhlera zvýšila napätie medzi SPD a partnerskou Kresťanskodemokratickou úniou (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, s ktorou tvorí vládu takzvanej veľkej koalície, a pravdepodobne tak bude skúškou pevnosti ich zväzku pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami.

Prezidenta v Nemecku volí Spolkové zhromaždenie zložené z poslancov Spolkového snemu a delegátov krajinských parlamentov. V prípade úspechu sa Schwanová stane prvou ženou zastávajúcou úrad nemeckého prezidenta, ktorého funkcia je z veľkej časti ceremoniálna. Köhler sa v takom prípade zasa stane prvým prezidentom, ktorý sa uchádzal o druhé funkčné obdobie a neuspel. Schwanová, ktorú v roku 2004 tesne porazil Köhler, v pondelok vyhlásila, že tentoraz vidí "reálnu šancu" na víťazstvo a bude sa snažiť získať podporu "všetkých strán". Podmienkou Schwanovej víťazstva je podpora strany Ľavica obsahujúcej bývalých komunistov.

Ako v pondelok vyhlásila Merkelová, Nemecko "môže byť rado", že sa Köhler uchádza o ďalšie funkčné obdobie. "Je preto o to viac poľutovaniahodné, a dá sa to vysvetliť jedine vnútorným stavom SPD, že sa (strana) rozhodla pre vlastného kandidáta, a tým sa vydala do rúk Ľavice," povedala kancelárka. Merkelová predpokladá, že sa na poste prezidenta udrží Köhler. Podľa májového prieskumu inštitútu TNS pre týždenník Der Spiegel je Köhler na najvyššej priečke zoznamu politikov, ktorí by mali hrať v budúcnosti "dôležitú úlohu". Meno súčasného prezidenta v ňom uviedlo 79 percent respondentov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu