Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

VOJNA na Ukrajine Deň dvestopäťdesiaty štvrtý (5. november 2022)

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Aleksandr Shulman)

KYJEV - Ruskí vojaci nútia ukrajinských civilistov odísť zo svojich bytov v okupovanom hlavnom meste Chersonskej oblasti a sami sa tam sťahujú, povedal v piatok obyvateľ. Na juhoukrajinské mesto sa teraz čoraz viac zameriava vojna, pripomína tlačová agentúra AP. Ukrajina je pritom neustále v pohotovosti. Volodymyr Zelenskyj v piatok večer v pravidelnom príhovore oznámil, že jednotky protiraketovej obrany na juhu Ukrajiny zostrelili v ten deň osem dronov iránskej výroby. Správu priniesol portál americkej spravodajskej televízie CNN.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 254

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 254 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí

21:54 Ruskom dosadení predstavitelia okupovanej Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny v sobotu uviedli, že v meste Melitopol obnovili sochu boľševického vodcu Vladimira Iľjiča Lenina, ktorá bola odstránená pred siedmimi rokmi. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

20:56 Obnovenie vonkajšieho napájania jadrovej elektrárne Záporoží. Dva dni po tom, čo okupovaná elektráreň v Záporoží stratila po ruskom ostreľovaní všetok prístup k externej elektrickej energii, bola znovu pripojená k elektrickej energii, uviedol 5. novembra generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi.

20:55 Budúci týždeň Ukrajina začne so zbierkou pre flotilu námorných dronov. „Je to len na ochranu našich vôd. Nenárokujeme si nič, čo nám nepatrí,” povedal Zelenskyj vo svojom večernom príhovore.

20:53 Odmínovanie teraz okupovanej Luhanskej oblasti po oslobodení bude trvať najmenej 10 rokov, tvrdí guvernér Serhiy Haidai. Upozornil však, že to bude náročný proces vzhľadom na mimoriadne ťažké ostreľovanie regiónu, ktoré zanecháva veľa nevybuchnutých nábojov.

20:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu obvinil Irán z klamstiev o tom, že Teherán poskytol Moskve iba obmedzené množstvo bezpilotných lietadiel ešte pred začiatkom vojny na Ukrajine. Uviedol to vo videoodkaze zverejnenom na sociálnej sieti. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

19:50 V niektorých štvrtiach Kyjeva sa začali núdzové výpadky prúdu. Informujú o tom ukrajinské médiá s odvolaním sa na ukrajinskú energetickú spoločnosť DTEK. V ostatných častiach mesta sú odstávky realizované podľa harmonogramu. Miestni obyvatelia zverejňujú videá z výpadku.

19:26 Nemecká ropná a plynárenská spoločnosť Wintershall Dea je médiami podozrievaná z účasti na ruskej vojne proti Ukrajine. Vyšetrovanie Der Spiegel a ZDF uviedlo, že spoločnosť dodáva plynový kondenzát Gazpromu, ktorý zase dodáva letecký benzín ruským vzdušným silám.

19:20 Rusko nezničilo ani jeden HIMARS na Ukrajine. Politico citovalo nemenovaného predstaviteľa Pentagonu, ktorý povedal, že ruské sily nezničili žiadny z raketových systémov s vysokou mobilitou delostrelectva, ktoré poskytujú USA, napriek tvrdeniam v ruských médiách.

18:28 Desaťtisíce ľudí vyšli v sobotu do ulíc talianskeho hlavného mesta Rím, aby žiadali mier na Ukrajine. Taliansku vládu vyzývali, aby tejto krajine prestala posielať zbrane. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

18:22 Ukrajina zasahuje do koncentrácie ruských jednotiek v Chersonskej oblasti. Ruské jednotky mali základňu v Radensku, dedine v Chersonskej oblasti. Za posledných 24 hodín ukrajinské sily zasiahli deväť miest s ruskými vojakmi a vojenskou technikou, ako aj muničný sklad, informoval generálny štáb.

18:20 Ukrajina má dôvod dúfať, že Berlín presunie tanky Leopard 2 do Kyjeva, povedal ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Oleksiy Makeev.

17:39 Oleksandr Nikulin, sudca nezákonného „Najvyššieho súdu“ zriadeného Ruskom v okupovanom Donecku, je v súčasnosti v kritickom stave po pokuse o atentát, informovala o tom Novaja Gazeta Europe.

16:18 Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenergo v sobotu oznámila dodatočné obmedzenia dodávok elektrickej energie v Kyjeve a ďalších šiestich oblastiach na Ukrajine. Reaguje tak na výpadky spôsobené útokmi Ruska na energetickú infraštruktúru. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

"Riadiace stredisko Ukrenergo bolo nútené zaviesť dodatočné obmedzenia vo forme núdzových zastavení prevádzky pre všetky kategórie odberateľov," uviedla táto spoločnosť vo vyhlásení. Obmedzenia zasiahnu hlavné mesto Kyjev a Černihivskú, Čerkaskú, Žytomyrskú, Sumskú, Charkovskú a Poltavskú oblasť.

15:44 Voliči podporili demontáž pomníka ruskej cisárovnej. Mestská rada v Odese 5. novembra uviedla, že o tejto otázke bude hlasovať na svojom ďalšom zasadnutí po tom, čo väčšina voličov podporila demontáž na mestskej online platforme. Starosta Odesy Hennadiy Truchanov, bývalý poslanec zo Strany regiónov exprezidenta Viktora Janukovyča, predtým apeloval na proruských voličov. Svoju rétoriku však zmenil po tom, čo Rusko 24. februára spustilo rozsiahlu inváziu na Ukrajinu.

14:35 Výbuchy hlásené v Ruskom okupovanom Chersone. Podľa ukrajinskej televízie Suspilne bolo 5. novembra okolo 11. a 14. hodiny v Chersone počuť niekoľko výbuchov.

14:33 1. novembra ruská okupačná vláda zintenzívnila deportáciu miestnych obyvateľov z Chersonskej oblasti uprostred pokračujúcej ukrajinskej protiofenzívy. Minister obrany Oleksij Reznikov 4. novembra povedal, že Rusko by mohlo stiahnuť svoje sily z častí Chersonskej oblasti.

13:27 Moskva vymenúva exstarostu ruských miest za zástupcu vodcu okupovaného Mariupolu. Dmitrij Berdnikov bol dosadený ako nový zástupca vodcu okupovaného Mariupolu v Doneckej oblasti. Rus Berdnikov je exstarostom dvoch ruských miest – Jakutska a Irkutska.

12:58 Sudcu z Ruskom obsadenej časti Ukrajiny, ktorý udelil dvom Britom trest smrti za účasť na bojoch na strane ukrajinskej armády, sa v piatok večer pokúsili zabiť. S odvolaním sa na ruské a bieloruské médiá o tom informoval denník The Guardian, z ktorého TASR čerpala.

12:39 Na Ukrajine bolo zhruba pred dvoma týždňami kvôli nezaplateným účtom odpojených 1300 terminálov potrebných na pripojenie k satelitnej sieti Starlink prevádzkovanú spoločnosťou SpaceX miliardára Elona Muska. S odkazom na svoje zdroje o tom informovala americká spoločnosť CNN. Ide o terminály používané armádou. Musk v polovici októbra uviedol, že jeho spoločnosť už nebude internetové služby na Ukrajine platiť, svoje oznámenie ale nakoniec odvolal. CNN už vtedy upozornila, že väčšinu z 20-tisíc terminálov plne alebo čiastočne financovali iné zdroje - napríklad USA, Británia alebo Poľsko.

12:01 Irán v sobotu po prvý raz priznal, že Rusku dodával bojové drony. Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján povedal, že jeho krajina Rusku pred vojnou na Ukrajine poskytla limitované množstvo takýchto bezpilotných lietadiel. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

11:55 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 5. novembru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

11:24 Ukrajina tvrdí, že cez noc zostrelila 2 ruské vrtuľníky a 6 kamikadze. Ukrajinské letectvo 5. novembra uviedlo, že na juhu krajiny zostrelilo dva ruské útočné vrtuľníky Ka-52 a šesť kamikadze bezpilotných lietadiel iránskej výroby.

10:29 V Kazani sa mobilizovaní muži búrili pre zlé životné podmienky a hrdzavé útočné pušky zo 70. rokov minulého storočia. Takzvaným obrancom vlasti chýbalo jedlo, voda a drevo a nemali si kde vyprať oblečenie.

Viac o téme: UkrajinaVolodymyr ZelenskyjIránsky dron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu