Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Bývalý veliteľ armády USA v Afganistane obhajuje kroky domácich: Ako mohli bojovať, keď boli sami?

Americkí vojaci v Afganistane Zobraziť galériu (2)
Americkí vojaci v Afganistane (Zdroj: SITA/Sgt. Isaiah Campbell/U.S. Marine Corps via AP)

WASHINGTON - Bývalý veliteľ amerických a zahraničných jednotiek v Afganistane David Petraeus obhajuje afganské ozbrojené sily po víťaznom ťažení radikálneho hnutia Taliban.

"Zrazu už nemali žiadnu podporu. Naše vojenské letectvo bolo preč," povedal generál vo výslužbe pre online reláciu nemeckej verejnoprávnej stanice NDR. Jeho vyjadrenia priniesla v piatok tlačová agentúra DPA. Prezident USA Joe Biden pripísal zodpovednosť za návrat Talibanu k moci okrem medzičasom zosadeného politického vedenia v Afganistane aj bezpečnostným silám tejto stredoázijskej krajiny.

Bývalý veliteľ armády USA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Rahmat Gul)

"Ako možno od ozbrojených síl očakávať, že budú bojovať, keď vedia, že im už nikto nepríde na pomoc?" povedal Petraeus. "Situácia, v ktorej sa afganské bezpečnostné sily nachádzali v dôsledku našich politických rozhodnutí, bola bezvýchodisková," doplnil s tým, že afganskí vojaci v uplynulých rokoch v boji proti Talibanu utrpeli mnohonásobne viac strát ako zahraničné jednotky.

Petraeus bol v rokoch 2010 – 2011 veliteľom Medzinárodných bezpečnostných a podporných síl (ISAF) v Afganistane. Následne pôsobil ako riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). V roku 2012 z tejto funkcie odstúpil.

Kritika aj zo strany bývalého šéfa NATO

Ostrá kritika odsunu amerických vojakov z Afganistanu zaznela aj z úst bývalého generálneho tajomníka NATO Georgea Robertsona. Labouristický politik a niekdajší britský minister obrany označil v piatkovom rozhovore pre stanicu BBC jednostranné rozhodnutie USA o stiahnutí sa z tejto krajiny za "hanebné".

Sólový postup Spojených štátov zasahuje podstatu solidárnosti v rámci transatlantickej aliancie, zdôraznil Robertson. Európania si musia podľa neho priznať, že sa už nemôžu spoliehať na amerických prezidentov a musia urobiť viac pre vlastnú bezpečnosť.

Viac o téme: USAAfganistanTalibanDavid Petraeus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu