Štvrtok26. september 2024, meniny má Edita, zajtra Cyprián, Damián

Bush: Do Iraku sa vracia nádej

George Bush
George Bush (Zdroj: SITA)

CAMP ARIFJAN - Do Iraku sa postupne "vracia nádej", za čo môže do veľkej miery minuloročné posilnenie počtu amerických vojakov a zintenzívnenie ich operácií v tejto krajine. Na sobotňajšej návšteve na americkej vojenskej základni Camp Arifjan v Kuvajte to vyhlásil americký prezident George Bush.

Ako už mnohokrát predtým, odmietol povedať, kedy by mohlo dôjsť k odsunu amerických vojsk z Iraku a zopakoval svoje známe stanovisko, že odchod vojakov z Iraku prichádza do úvahy až po podstatnom zlepšení bezpečnostnej situácie v krajine, a preto sa nemôže riadiť žiadnymi umelo vytvorenými termínmi.

Bush predpokladá, že prítomnosť amerických vojakov v Iraku časovo určite presiahne jeho prezidentské obdobie. V piatok dokonca vyhlásil, že Američania môžu zostať v krajine napríklad aj celé desaťročie. Spojené štáty sa podľa neho nemôžu "obracať chrbtom svojim priateľom".

O možnom termíne čiastočného stiahnutia Američanov z Iraku podľa Busha viac napovie marcová správa veliteľa amerických vojsk v krajine Davida Petraeusa. "Keď on povie, že nechce pokračovať v znižovaní počtu vojakov, bude to z môjho pohľadu v poriadku. Jediná vec, ktorú vám dnes môžem povedať, je to, že sme na ceste k tomu, čo sme povedali, že sa stane," vyhlásil Bush na základni v Kuvajte.

Camp Arifjan sa nachádza 60 kilometrov na juh od kuvajtskej metropoly a je najväčšou americkou vojenskou základňou v krajine. V Kuvajte slúži momentálne okolo 15 000 amerických vojakov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu