Štvrtok26. september 2024, meniny má Edita, zajtra Cyprián, Damián

Bush: Američania môžu zostať v Iraku aj vyše desať rokov

George W. Bush
George W. Bush (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Prezident Spojených štátov George W. Bush v piatok vyhlásil, že sily pod americkým velením "môžu pokojne" zostať v Iraku desať rokov alebo ešte dlhšie.

V rozhovore pre televíznu stanicu NBC tak reagoval na výrok republikánskeho prezidentského kandidáta Johna McCaina, podľa ktorého by mohli americkí vojaci pôsobiť v Iraku až 100 rokov. Busha tiež neprekvapuje, že vodca teroristickej siete al-Kájda Usáma bin Ládin je stále na slobode.

"Stovka nie je to správne číslo. To je dlho," povedal Bush v interview, ktoré vysielali počas jeho blízkovýchodnej cesty. Podľa Busha však pôsobenie Američanov môže byť dlhodobé. Na otázku, či by mohlo trvať desať rokov, odpovedal: "Pokojne by to mohlo byť toľko, určite." Akákoľvek ďalšia prítomnosť americkej armády by musela byť "na žiadosť irackej vlády", dodal Bush.

Odpoveď prezidenta na otázku, či ho prekvapuje stále unikanie Usámu bin Ládina znela: "Nie naozaj." "Myslím si, že sa dokázal veľmi dobre ukrývať v odľahlých častiach sveta. Povedal by som, že ten človek už dnes nie je na výslní," povedal Bush.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu