Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Chávez urobil zmeny vo vláde

Venezuelský prezident Hugo Chávez
Venezuelský prezident Hugo Chávez (Zdroj: ČTK)

CARACAS - Venezuelský prezident Hugo Chávez vo štvrtok reorganizoval svoju socialistickú vládu v rámci boja proti korupcii a neefektívnosti štátnych orgánov.

Ako uviedol v telefonickom rozhovore, ktorý odvysielala štátna televízia, súčasný minister výstavby Ramón Carrizales nahradí na poste viceprezidenta Jorgeho Rodrígueza, ktorý od januára povedie jednu z iniciatív Chávezovej socialistickej strany. Viceprezidenta, ktorý je členom venezuelskej vlády, vymenúva priamo prezident. Viceprezident nemá veľké právomoci, v prípade úmrtia alebo neschopnosti prezidenta však preberá post hlavy štátu.

Chávez tiež vymenoval nového ministra informácií, ktorým sa stal prezident televíznej siete Telesur Andrés Izarra. Rezort telekomunikácií od Jesseho Chacóna prevezme prezident štátnej telefónnej spoločnosti CANTV Socorro Hernández. Chacón nahradí na poste ministra sekretariátu Ériku Fariasovú, ktorú presunuli na ministerstvo ľudovej účasti.

Chávez, ktorý sľubuje premenu Venezuely na socialistický štát, podľa vlastných slov plánuje vo svojom kabinete najmenej 13 zmien. Vláda sa podľa neho snaží čeliť pretrvávajúcim problémom, ako je korupcia a neschopnosť štátnych inštitúcií. Venezuelský líder spravidla reorganizuje vládu raz do roka, pričom presúva blízkych politických spojencov medzi rezortmi a nahrádza ich osobami z armády alebo iných štátnych inštitúcií.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu