Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Dohoda s Českom o radarovej základni je na dosah

Nie všetci súhlasia s protiraketovou základňou
Nie všetci súhlasia s protiraketovou základňou

PRAHA - Českí a americkí vyjednávači v piatok uviedli, že v rozhovoroch o dohode, ktorá by mala viesť k umiestneniu časti amerického protiraketového štítu v Českej republike, dosiahli pokrok, odmietli však stanoviť presný termín ukončenia rozhovorov.

"Myslím, že sme urobili veľmi solídny pokrok, nemyslím si, že budeme potrebovať mimoriadne veľký počet budúcich kôl (rokovaní), ak budeme v nastúpenom tempe pokračovať," vyhlásil poradca americkej ministerky zahraničia John Rood na spoločnej tlačovej konferencii s českým námestníkom ministra zahraničia Tomášom Pojarom. "Cieľová línia je určite na dohľad, ale predpovedať presne, kedy ten čas nastane, je niečo, čomu sme sa doteraz obozretne vyhýbali," dodal Rood.

Konečná dohoda sa dá očakávať "v rámci niekoľkých mesiacov, ale nevylučujeme, že by to mohlo byť aj v rámci niekoľkých týždňov," uviedol Pojar s tým, že česká strana študuje podobné dohody medzi Spojenými štátmi a inými krajinami, aby "dosiahla najlepší možný výsledok". Podľa Pojara sa obom stranám zatiaľ podarilo uzavrieť šesť z 18 negociačných kapitol, tri až štyri ďalšie budú uzavreté čoskoro.

USA plánujú vybudovať systém protiraketovej obrany v Poľsku a Českej republike, pričom Washington tvrdí že radarová základňa v ČR a raketová základňa v Poľsku by mali byť ochranou pred možnou hrozbou zo strany Iránu. Rood v piatok zdôraznil, že USA raketovú hrozbu zo strany Iránu naďalej považujú za reálnu, lebo napriek tomu, že Irán podľa najnovšej správy amerických tajných služieb National Intelligence Estimate svoj jadrový zbrojný program zastavil v roku 2003, vo vývoji rakiet pokračuje. Podľ tohtotýždňového prieskumu inštitútu CVVM s radarovou základňou v krajine nesúhlasí 68 percent Čechov a 73 percent respondentov by uvítalo referendum o tejto otázke.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu