Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Na post českého prezidenta bude kandidovať aj Jan Švejnar

Jan Švejnar
Jan Švejnar (Zdroj: ČTK)

PRAHA - Známy ekonóm Jan Švejnar v piatok ohlásil, že sa bude v nadchádzajúcich voľbách uchádzať o funkciu českého prezidenta. Automaticky sa tak stal najvážnejším protikandidátom súčasného prezidenta Václava Klausa, ktorý kandidatúru ohlásil už dávnejšie.

Práve Švejnara totiž ako svoj tip na nového prezidenta spomínali v minulých týždňoch mnohí politici z viacerých politických strán. V Českej republike volí prezidenta parlament.

"Na základe konzultácie s politickými stranami ohlasujem kandidatúru na funkciu prezidenta. Chcem ponúknuť reálnu alternatívu k štýlu a výkonu tejto funkcie," povedal Švejnar na piatkovej tlačovej konferencii v Prahe. Jeho volebný tím predložil médiám zoznam desiatich senátorov, členov hornej komory českého parlamentu, ktorí ho podporujú. Je medzi nimi napríklad bývalý predseda senátu Petr Pithart z KDU-ČSL alebo novinár Jaromír Štětina, ktorého do senátu nominovala Strana zelených. Práve tieto dve strany by s podporou Švejnara nemali mať problém, na rozdiel od najväčšej opozičnej strany, Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD). Niektorí jej poslanci a predstavitelia, napríklad podpredseda strany Zdeněk Škromach, preferujú skôr bývalého šéfa českej diplomacie Jiřího Dientsbiera.

Všetkých 122 poslancov a senátorov vládnej Občianskej demokratickej strany (ODS) podporuje svojho čestného predsedu Klausa. Pre úspech Švejnara bude kľúčová podpora komunistov, s ktorou ešte stále váhajú. Voľba prezidenta oboma komorami parlamentu sa uskutoční 8. februára.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu