Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Predmestím Bejrútu otriasol silný výbuch

Incident sa stal neďaleko prezidentského paláca.
Incident sa stal neďaleko prezidentského paláca. (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Kresťanským predmestím Bejrútu v stredu ráno otriasol ohlušujúci výbuch, ktorý usmrtil najmenej štyri osoby a desiatky ďalších zranil, uviedla štátna Národná tlačová agentúra.

Incident sa stal neďaleko prezidentského paláca. K explózii došlo pred 7. hodinou miestneho času v oblasti Baabda. Početné obete potvrdil aj európsky veľvyslanec žijúci v tejto štvrti. Okrem prezidentského paláca sú v nej aj viaceré veľvyslanectvá. Výbuch spôsobila bomba, uviedla americká televízia CNN s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Libanonskí poslanci tento týždeň opäť odložili voľbu nového prezidenta. Ide už o ôsme odloženie schôdze, na ktorej poslanci mali zvoliť hlavu štátu. Nový dátum je stanovený na 17. decembra. Libanon nemá od 23. novembra prezidenta, odkedy z najvyššieho postu po skončení svojho funkčného obdobia odstúpil Émile Lahúd. Vláda a opozícia sa zhodli, že za prezidenta zvolia šéfa armády Mišála Sulajmána. Najprv je však potrebná zmena libanonskej ústavy. Zvolenie novej hlavy štátu blokuje prosýrska opozícia, ktorá chce pred zvolením prezidenta najprv dosiahnuť dohodu o budúcom zostavení vlády.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu