Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Tymošenkovej kandidatúra neprešla o jeden hlas

Ukrajinský parlament zamietol kandidatúru Julie Tymošenkovej na post premiérky.
Ukrajinský parlament zamietol kandidatúru Julie Tymošenkovej na post premiérky. (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský parlament v utorok zamietol kandidatúru Julie Tymošenkovej na post novej premiérky. Vodkyňu oranžovej revolúcie, ktorú do funkcie nominoval prezident Viktor Juščenko, delil od zvolenia iba jediný hlas.

Podľa Tymošenkovej stúpencov zlyhali elektronické hlasovacie karty dvoch poslancov, ktorí boli pripravení podporiť nominovanú premiérku. V krátkom čase preto možno očakávať opakovanie hlasovania.

Po dvoch neúspešných kolách hlasovania, v ktorých v oboch chýbal Tymošenkovej k zvoleniu jediný hlas, vyhlásil predseda parlamentu prestávku. Pokračovaniu zasadnutia podľa agentúry AP momentálne bránia poslanci proruskej Strany regiónov bývalého premiéra Viktora Janukovyča, ktorí obsadili parlamentnú tribúnu a bránia tam vstúpiť ostatným poslancom.

Tymošenkovú v oboch doterajších kolách hlasovania podporilo 225 poslancov, pričom potrebovala podporu 226 z celkového počtu 450 poslancov. "Nie sú to poslanci, kto zlyhal, ale prístroje. Bolo to predprogramované na 225 hlasov," vyhlásil po hlasovaní Volodymyr Silenko, poslanec za Blok Julie Tymošenkovej. Táto strana má spolu s prezidentovou Našou Ukrajinou v parlamente 228 poslancov.

Blok Julie Tymošenkovej získal v parlamentných voľbách dvakrát viac hlasov ako prezidentova Naša Ukrajina, napriek tomu sa od začiatku objavovali pochybnosti, či bude Juščenko súhlasiť s tým, aby sa Tymošenková stala premiérkou. Raz ju už z tohto postu odvolal, hoci predtým boli hlavnými spojencami na ukrajinskej politickej scéne a v roku 2004 privodili spoločnými silami v oranžovej revolúcii pád režimu vtedajšieho prezidenta Leonida Kučmu. Dohady o politickej budúcnosti Tymošenkovej vo štvrtok aspoň načas Juščenko ukončil, keď ju po dlhom zvažovaní vymenoval za premiérku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu