Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Ruská televízia: V Česku už stojí americký radar

Radar na Marshallových ostrovoch
Radar na Marshallových ostrovoch (Zdroj: ČTK)

MOSKVA - Ruská štátna televízia odvysielala v piatok v spravodajskom programe Vesti správu, že v Českej republike už stojí radar amerického protiraketového systému. S odvolaním sa na údajnú informáciu francúzskej agentúry AFP televízia oznámila, že protiraketový systém z Marshallových ostrovov presunuli k obci Slavkov.

Francúzska agentúra ale tento týždeň s odvolaním sa na české ministerstvo obrany písala iba o dokončení radaru Severoatlantickej aliancie neďaleko obce Sokolnice pri slavkovskom bojisku, kde v decembri 1805 Napoleon porazil rakúsku a ruskú armádu. Radar má monitorovať leteckú prevádzku nad Moravou a nemá s protiraketovým systémom, o ktorého výstavbe Američania s Čechmi rokujú, nič spoločné. Ruská televízia sa pomýlila a zamenila dva rôzne radary.

Rusko dlhodobo protestuje proti americkým plánom na vybudovanie radaru v ČR a základne s desiatimi antiraketami v Poľsku. Podľa Moskvy podobné návrhy likvidujú strategickú rovnováhu v Európe a sú hrozbou ruskej bezpečnosti. Ruskí vojaci už niekoľkokrát upozornili, že v prípade vzniku podobného zariadenia namieria na americké objekty v ČR svoje strategické zbrane.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu