Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Chávez polarizuje krajinu, vyvoláva nádej i obavy

Hugo Chávez
Hugo Chávez (Zdroj: SITA)

CARACAS - Pre tých, ktorí nenávidia Spojené štáty, je venezuelský prezident Hugo Chávez šľachetným a charizmatickým človekom, pre ďalších je nebezpečným megalomanom, ktorý využíva bohaté zásoby ropy svojej krajiny ako politickú zbraň.

Kamkoľvek zavíta, polarizuje verejnosť. Teší sa z pozornosti a rád provokuje. Tieto svoje kvality využil najmä počas tohto týždňa, na konci ktorého ho čaká referendum o zmene ústavy, vďaka ktorej by mohol Venezuele vládnuť neobmedzene dlhý čas.

Bývalý výsadkár v predreferendovej kampani svojou typicky bojovou rétorikou karhal oponentov a stúpencov odmeňoval zdĺhavými prejavmi. Či bolo jeho úsilie dostatočné a či bude korunované úspechom, sa ešte len uvidí. Keď na protest proti zamýšľaným reformám vyšli do ulíc študenti, Chávez ich označil za "rozmaznaných malých zasranov". Neušetril ani predstaviteľov katolíckej cirkvi, ktorí s novelou ústavy nesúhlasia. Tí si z jeho úst vyslúžili nálepku "mentálne retardovaných".

Chávezova zlosť sa tento týždeň obrátila aj proti vláde kolumbijského prezidenta Álvara Uribeho, ktorý ukončil Chávezovu rolu vyjednávača s povstalcami Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC). Kolumbijská vláda mu podľa jeho vlastných slov "brutálne napľula do tváre". Jedným z privilegovaných terčov Chávezových verbálnych výpadov je už tradične americký prezident George W. Bush, ktorého neraz označil za "diabla" a raz mu dokonca v angličtine odkázal: "Si somár, pán Nebezpečný."

Teplé slová si venezuelský prezident naopak šetrí pre svojich ideologických priateľov. Svojmu idolu, kubánskemu lídrovi Fidelovi Castrovi, pravidelne posiela vrelé odkazy a lichôtky. Priazňou zahŕňa aj ľavicových lídrov Argentíny, Ekvádoru či Nikaraguy. Pri svojej štvrtej návšteve Iránu, počas ktorej sa stretol s prezidentom Mahmúdom Ahmadínedžádom, Chávez vyhlásil, že Irán sa stal jeho "druhým domovom". Kritici Huga Cháveza, ktorý kedysi označil Ježiša Krista za svoju inšpiráciu a Simóna Bolívara za svojho radcu, tvrdia, že krajinu vedie do priepasti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu