Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Na boj proti AIDS vyzval aj Nelson Mandela

Slávny africký exprezident Nelson Mandela
Slávny africký exprezident Nelson Mandela (Zdroj: SITA)

JOHANNESBURG - Svet nesmie byť spokojný, pokiaľ ide o AIDS, pretože počet nových prípadov nakazenia vírusom HIV stále prevyšuje počet tých, čo sa na chorobu liečia, uviedol bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela v sobotu v Johannesburgu pred davom 15.000 ľudí na charitatívnom koncerte v Svetový deň boja proti AIDS.

Mandela, ktorého syn zomrel na túto chorobu, od odstúpenia z úradu prezidenta v roku 1999 uskutočňuje kampaň v prospech chorých na AIDS. Charizmatický muž, ktorý zastával prezidentskú funkciu ako prvý černoch v dejinách Južnej Afriky, zorganizoval v sobotu už piaty koncert s cieľom upozorniť svetovú verejnosť na toto smrteľné ochorenie.

Podľa najnovších štatistík OSN počet prípadov AIDS klesol tento rok na 33,2 milióna z takmer 40 miliónov zaznamenaných v roku 2006. "Toto číslo naznačuje, že programy prevencie boli úspešné pri zmenšovaní výskytu infekcie. Trend je povzbudzujúci, ale stále nás musí znepokojovať, že na každú osobu, ktorá sa lieči, pripadajú štyri ďalšie nové prípady nakazenia," uviedol Mandela.

"Ak máme zastaviť šírenie epidémie AIDS, musíme prerušiť pribúdanie prípadov infikovania HIV. Môžeme to dokázať, ak budeme všetci spolupracovať s vládou, komunitami a občianskou spoločnosťou. Spolu máme moc zmeniť smerovanie osudu," uviedol 89-ročný exprezident za búrlivého potlesku divákov.

Zo 48 miliónov Juhoafričanov približne 5,5 milióna je infikovaných vírusom HIV, spôsobujúcim AIDS. Ide o najvyšší počet nakazených na svete. Na chorobu pritom v krajine denne zomrie okolo 900 ľudí. Subsaharská Afrika je naďalej centrom epidémie. AIDS je tu hlavnou príčinou úmrtnosti a postihuje najmä ženy a deti.

Na koncerte speváčka Annie Lennox vyjadrila hnev nad veľkým počtom detí, ktoré zomrú na choroby súvisiace s AIDS. "Prečo sa to deje? Je neprípustné, aby deti zomierali na chorobu, ktorej sa dá predísť. Liečba predsa zaberá. Prinúťte svoju vládu, aby s tým niečo urobila," apelovala umelkyňa.

Jedna hviezda za druhou vyzývala dav divákov, aby si zobrali k srdcu heslo kampane "Je to vo vašich rukách", išli na testy a praktizovali bezpečný sex. Hudobník Peter Gabriel prirovnal boj proti AIDS k boju proti apartheidu: "Nesmieme zabudnúť na tých, ktorí bojovali proti rasistickému režimu. Musíme tú istú silu sústrediť na boj proti AIDS."

Mandela odštartoval svoju kampaň zameranú na nebezpečnú chorobu AIDS v roku 2003. Peniaze zozbierané na koncertoch sa využívajú na oboznamovanie verejnosti, najmä mládeže, ako predchádzať tejto epidémii. Dosiaľ sa takto zozbierali 3 milióny dolárov. Všetci umelci vystupovali na sobotňajšom koncerte bez nárokovania na honorár.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu