Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Mušarráf odstúpil z postu šéfa armády

Parvíz Mušarráf sa vzdáva vojenskej uniformy.
Parvíz Mušarráf sa vzdáva vojenskej uniformy. (Zdroj: ČTK)

RÁWALPINDI - Pakistanský prezident generál Parvíz Mušarráf odstúpil v stredu z postu šéfa armády. Na slávnostnej ceremónii v meste Ráwalpindi odovzdal velenie nad ozbrojenými silami svojmu nástupcovi, niekdajšiemu šéfovi tajných služieb Ašfákovi Kijánímu.

Vo štvrtok, už v civile, zloží Parvíz Mušarráf prezidentskú prísahu. Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf, ktorý kedysi povedal, že vojenská uniforma je jeho "druhou kožou", neodstupuje dobrovoľne, ale po medzinárodnom tlaku.

Mušarráf pôsobil na poste šéfa armády od 7. októbra 1998 a o rok neskôr 12. októbra 1999 prevzal v krajine nekrvavým pučom moc. Ukončením vojenskej vlády plní kľúčovú požiadavku medzinárodného spoločenstva, ktoré kritizovalo jeho vyhlásenie výnimočného stavu. Výnimočný stav v krajine vstupuje už do svojho štvrtého týždňa napriek Mušarráfovmu prísľubu, že 8. januára sa budú konať slobodné a spravodlivé parlamentné voľby.

Najvyšší súd, po vyhlásení výnimočného stavu v krajine obsadený sudcami lojálnymi voči prezidentovi, vo štvrtok zamietol poslednú sťažnosť voči znovuzvoleniu prezidenta Parvíza Mušarráfa do funkcie, čím uvoľnil jeho cestu k ďalšiemu päťročnému funkčnému obdobiu. Päť hlavných námietok vznesených voči minulomesačnému znovuzvoleniu prezidenta Parvíza Mušarráfa na post hlavy štátu zamietol súd ešte v pondelok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu