Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Varšava nebude blokovať vstup Ruska do WTO

Poľský premiér Donald Tusk
Poľský premiér Donald Tusk (Zdroj: ČTK)

VARŠAVA - Poľsko stiahne svoje veto v otázke členstva Ruska v Svetovej obchodnej organizácii (WTO), informoval poľský premiér Donald Tusk v utorok.

"Informoval som ruskú stranu, že Poľsko upustilo od svojho prístupu s cieľom zablokovať tieto rozhovory," povedal Tusk reportérom. "Cieľom tohto kroku je dosiahnuť zlepšenie poľsko-ruských vzťahov," dodal premiér, ktorý po získaní svojho postu v októbri prisľúbil lepšie s vzťahy s východnými, ako aj západnými susedmi krajiny.

Za čias minulej vlády pod vedením strany Právo a spravodlivosti boli vzťahy medzi Varšavou a Moskvou najhoršie od momentu, keď sa Poľsko v roku 1989 odpútalo od komunistického bloku. Tuskov predchodca, premiér Jaroslaw Kaczyński, dlhodobo zastával nesúhlasný postoj voči členstvu Ruska vo WTO. Rusko v roku 2005 zaviedlo embargo na dovoz mäsových výrobkov z Poľska a odôvodnilo ho nedostatočnými hygienickými štandardami. Poľsko tvrdilo, že zákaz je neodôvodnený a obvinilo Rusko z politických hier.

Prijatie nového členského štátu do WTO vyžaduje jednohlasnú podporu všetkých 151 členských krajín svetovej organizácie. Rusko, ktoré sa o vstup usiluje od začiatku deväťdesiatych rokov, pôvodne dúfalo, že sa mu do WTO podarí dostať do konca tohto roka.

Varšava z dôvodu zákazu importu mäsových výrobkov zablokovala aj začiatok rozhovorov Moskvy s EÚ o novej dohode o partnerstve.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu