NEW YORK - Tretina detí na svete vo veku do päť rokov, čo predstavuje približne 200 miliónov, trpí podvýživou alebo má nadváhu. Znižuje to ich potenciál na rast a rozvoj. Uvádza sa to v správe Detského fondu Organizácie Spojených národov (UNICEF). Takmer dve tretiny detí vo veku od šiestich mesiacov do dvoch rokov neprijímajú stravu, ktorá by podporovala ich rýchlo rastúce telá a mozog.
Výročná správa UNICEF varuje, že zlé stravovanie a praktiky kŕmenia začínajú už v prvých dňoch života dieťaťa. "Napriek všetkým technologickým, kultúrnym a sociálnym pokrokom za posledné desaťročia sme stratili zo zreteľa najzákladnejšiu vec - ak deti jedia zle, žijú zle," povedala výkonná riaditeľka UNICEF Henrietta Fore.
Správa popisuje trojité bremeno zlého stravovania - podvýživu, skrytý hlad spôsobený nedostatkom základných živín a nadváhu. Podľa zistení UNICEF 149 miliónov detí pod päť rokov je na svoj vek zakrpatených a 50 miliónov je príliš štíhlych na svoju výšku. Približne polovica detí pod päť rokov, teda 340 miliónov, trpí nedostatkom základných vitamínov a živín ako sú vitamín A a železo, 40 miliónov je obéznych. Celosvetovo podľa fondu takmer 45 percent detí od šiestich mesiacov do dvoch rokov neje žiadne ovocie alebo zeleninu a takmer 60 percent vajcia, mliečne produkty, ryby alebo mäso.
S rastúcim vekom detí sa podľa správy stáva alarmujúcim ich vystavenie nezdravej strave. Vo veľkej miere sa tak deje pre "nevhodný marketing a reklamu", veľké množstvo ultra spracovaných potravín v mestách aj odľahlých oblastiach a zvyšujúci sa prístup k fast foodu a vysoko sladeným nápojom.
Ako sa uvádza v správe, od roku 2000 do roku 2016 vzrástol pomer detí od päť do 19 rokov s nadváhou z jedného dieťaťa z desiatich na takmer jedno dieťa z piatich. Nadváha a obezita sú naďalej na vzostupe. Milióny detí sa podľa Fore stravuje nezdravo, pretože nemajú na výber. Podľa nej sa musí zmeniť spôsob rozmýšľania v otázke potrieb výživy. "Nie je to iba o tom, dať deťom dostatok jedla, ale predovšetkým dať im to správne jedlo. To je dnes našou spoločnou výzvou," povedala.
Podľa UNICEF by finančné stimuly mali podporovať nárast zdravých a cenovo prístupných potravín, naopak, stravovanie detí môže zlepšiť finančné zaťaženie nezdravých jedál.