Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Dvaja chlapci zomreli pri zrážke s policajným autom, francúzska mládež volá po pomste

PARÍŽ - Rozhnevaná mládež na parížskych predmestiach podpaľovala domy, obchody a policajnú stanicu po tom, ako dvaja tínedžeri v nedeľu zahynuli pri zrážke s policajným vozidlom.

Pri nepokojoch utrpelo zranenia celkovo 21 policajtov a požiarnikov, informovala polícia. Výtržníci podpálili policajnú stanicu v meste Villiers-le-Bel a ďalšiu v meste Arnouville zase zdemolovali. Išlo o reakciu na smrť chlapcov vo veku 15 a 16 rokov pri dopravnej nehode na parížskom predmestí. Polícia uviedla, že má správy o "malých skupinách útočiacich na obchody, okoloidúcich chodcov a vodičov áut" s cieľom ich olúpiť. Jedného podozrivého, ktorý odnášal šperky z obchodu vo Villiers-le-Bel, sa polícii podarilo zadržať. Výtržníci podpálili dve garáže, benzínovú pumpu a dva obchody, vydrancovali železničnú stanicu v meste Arnouville a taktiež podpálili najmenej 21 áut. Polícia po nepokojoch, ktoré vypukli v nedeľu o 18. hodine, zatkla najmenej sedem osôb.

V pondelok nadránom sa približne 100 mladíkov zhromaždilo na mieste dopravného nešťastia v čase, keď policajní experti skúmali oblasť. "Pravda musí vyjsť na povrch, alebo zákon vezmeme do svojich rúk," varovali niektorí. Omar Sehhouli, brat jednej z obetí, pre agentúru AFP vyhlásil, že chce, aby policajní príslušníci zapletení do nehody boli "braní na zodpovednosť". Nepokoje podľa neho nie sú "násilnosťami, ale vyjadrením hnevu".

Vzťahy medzi mládežou a policajtami sú štandardne napäté na niektorých parížskych predmestiach, z ktorých niektoré sú obývané prevažne imigrantami. Smrť následkom zásahu elektrickým prúdom dvoch mladých imigrantov, ktorí boli údajne na úteku pred políciou, na predmestí Clichy-sous-Bois viedla v roku 2005 k dva mesiace trvajúcim nepokojom, ktoré sa rozšírili aj do ostatných častí Francúzska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu