Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Na opozičnej demonštrácii v Tbilisi sa zišlo 30 tisíc ľudí

Ľudia demonštrovali za obnovenie vysielania nezávislej televízie.
Ľudia demonštrovali za obnovenie vysielania nezávislej televízie. (Zdroj: ČTK)

TBILISI - Okolo 30 tisíc ľudí sa zišlo v nedeľu v Tbilisi na demonštrácii za obnovenie vysielania hlavnej nezávislej televízie. Zhromaždenie na podporu televíznej stanice Imedi bolo prvým významným opozičným protestom od rozohnania protivládnych demonštrácií zo začiatku mesiaca.

Zákaz vysielania pre nezávislé médiá platil v Gruzínsku počas trvania výnimočného stavu, ktorý vyhlásil prezident Michail Saakašvili 7. novembra. Médiá s výnimkou televíznej spoločnosti Imedi obnovili svoju činnosť po zrušení mimoriadnych opatrení nasledujúci týždeň. Gruzínske úrady tvrdia, že proti televízii prebieha vyšetrovanie v súvislosti s jej výzvami na zvrhnutie vlády.

Krátko pred demonštráciou odstúpil gruzínsky prezident Michail Saakašvili, aby viedol kampaň pred predčasnými prezidentskými voľbami. Parlament zároveň potvrdil termín volieb, ktorým je 5. január. Funkciu dočasného prezidenta bude dovtedy zastávať predseda parlamentu Nino Burdžanadze. Saakašvili v sobotu prisľúbil, že "uskutoční demokratické voľby" a médiá budú mať priestor na nezávislú prácu v rámci zákona.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu