Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Gruzínsky prezident Saakašvili odstúpil pred predčasnými voľbami

Gruzínsky prezident Michail Saakašvili.
Gruzínsky prezident Michail Saakašvili. (Zdroj: ČTK)

TBILISI - Gruzínsky prezident Michail Saakašvili v nedeľu odstúpil, aby viedol kampaň pred predčasnými prezidentskými voľbami. Na mimoriadnom zasadnutí gruzínskeho parlamentu to oznámil jeho podpredseda Michail Mačavariani.

"Prezident Saakašvili oficiálne odstúpil zo svojho postu," vyhlásil Mačavariani. Parlament tiež potvrdil termín volieb, ktorým je 5. január. Funkciu dočasného prezidenta bude dovtedy zastávať predseda parlamentu Nino Burdžanadze. Saakašvili odstúpil krátko pred prvou opozičnou demonštráciou v Tbilisi od začiatku novembra, keď na nepokoje reagoval vyhlásením výnimočného stavu. Líder ružovej revolúcie z roku 2004 sa bude napriek poškodenej povesti usilovať o obnovenie mandátu.

Saakašvili v sobotu prisľúbil, že "uskutoční demokratické voľby". "Všetky politické sily budú mať príležitosť súťažiť v demokratických podmienkach. Médiá musia mať všetky možnosti pracovať normálne v rámci zákona," vyhlásil prezident. Gruzínska vládna strana Národné hnutie v piatok nominovala Saakašviliho ako svojho kandidáta v prezidentských voľbách. "Bude to veľmi dôležitých 40 dní. Vyhráme tieto voľby a 5. január bude dňom veľkého víťazstva," dodal Saakašvili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu