Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Putin brýzga opozícii, sľubuje úplne nové vedenie krajiny

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu obvinil Západ zo zasahovania do ruskej vnútornej politiky a svojim stúpencom povedal, že oponenti doma a v zahraničí sa snažia oslabiť Rusko.

"Tí, ktorí nás konfrontujú, chcú slabý a neduživý štát," povedal Putin a svojich stúpencov vyzval, aby v decembrových parlamentných voľbách podporili prokremeľskú stranu. "Želajú si rozdelenú spoločnosť, aby mohli za jej chrbtom páchať svoje skutky," povedal Putin v prejave pred tisíckami svojich stúpencov, ktorí mu prišli na moskovský štadión vyjadriť podporu pred voľbami.

"Bohužiaľ, v krajine sú aj takí, ktorí sa spoliehajú na podporu zahraničného kapitálu a vlád, a nie na vlastný ľud," povedal Putin. "A teraz sa chystajú vyjsť do ulíc. Učia sa od expertov zo Západu a školia sa v susedných (bývalých sovietskych) republikách. A tu budú teraz inscenovať provokácie," povedal Putin. Hoci nemenoval žiadne konkrétne krajiny ani politické strany, vystúpil proti svojim liberálnym a komunistickým rivalom z opozície. Davu pripomenul desivú ekonomickú nestabilitu, ktorá v krajine zavládla po páde Sovietskeho zväzu. Ak sa k moci dostane opozícia, "opäť nás všetkých podvedie", povedal Putin a dodal: "Chcú obnoviť režim oligarchov postavený na korupcii a lžiach.

Prezident zároveň prisľúbil "úplnú obnovu" vedenia krajiny po nadchádzajúcich parlamentných a prezidentských voľbách. Putin vyzval svojich stúpencov, aby sa zapojili do snahy o jeho víťazstvo v blížiacich sa voľbách - parlamentných 2. decembra a prezidentských v marci - aby bol zabezpečený ich hladký priebeh. "Aby obnova vedenia prebehla správne... a aby budúci parlament a prezident efektívne spolupracovali v záujme celej krajiny a jej občanov, musíme zvíťaziť," uviedol.

Ruský líder vystúpil na zhromaždení organizovanom jeho stranou Jednotné Rusko a novovzniknutým hnutím Za Putina, ktoré žiada, aby zostal na poste hlavy štátu napriek tomu, že ústava neumožňuje viac ako dve funkčné obdobia jedného prezidenta. Niektorí analytici sa domnievajú, že Putin by mohol pred voľbami nakrátko odstúpiť, aby sa v ďalšom funkčnom období ujal nejakej novej roly ako otec národa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu