Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

V Iraku je nezvestných okolo 375 tisíc ľudí

(Zdroj: ČTK)

AMMÁN - V Iraku je nezvestných okolo 375 tisíc ľudí v dôsledku pokračujúcich bojov, sektárskeho, etnického a náboženského násilia. Vyplýva to zo správy vedúceho irackej pobočky Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Karla Matleyho, ktorú v utorok prezentoval v jordánskom Ammáne.

V dokumente s názvom Humanitárna tragédia v Iraku na záver svojho dva a pol ročného pôsobenia Matley uviedol, že tento obrovský počet "odráža rozsah humanitárnej katastrofy" vo vojnou zničenej blízkovýchodnej krajine. Medzi nezvestnými sú podľa správy aj desaťtisíce ľudí zadržiavaných vo väzení irackými úradmi.

Desiatky rodín sú podľa Matleyho bez akýchkoľvek správ o nezvestných príbuzných, a to nielen od invázie v roku 2003, ale aj z obdobia predchádzajúcich konfliktov z 80. rokov. "Každá iracká rodina a každá matka má právo poznať osud a miesto, kde sa nachádza jej syn alebo manžel," povedal. MVČK podľa Matleyho navrhla vytvorenie špecializovaného centra na dokumentovanie informácií o neidentifikovaných telách v Iraku.

Správa sa osobitne venuje aj záležitosti väzňov v irackých väzniciach, ktorých počet presahuje 60 tisíc. MVČK mala možnosť navštíviť "len malú časť" z nich, dodal Matley bez spresnenia počtu. Ako povedal, MVČK má s irackými úradmi podpísať dohodu o návšteve zadržiavacích zariadení, z ktorých väčšina je mimo dosahu organizácie. "Jednou z hlavných prekážok, ktorým čelíme, je byrokracia zahrňujúca aj stretnutia s obhajcami a rodinnými členmi." Matley uviedol, že iracký premiér Núrí al-Málikí ako aj minister zahraničných vecí Húšjár Zíbárí dali prísľub, že umožnia MVČK návštevy väzníc.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu