Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Fínov vystrašila po masakri ďalšia hrozba

V Tuusule v stredu 18-ročný študent zabil osem ľudí a následne aj sám seba.
V Tuusule v stredu 18-ročný študent zabil osem ľudí a následne aj sám seba. (Zdroj: ČTK)

TUUSULA - Fínsko vystrašil na internete neznámy človek avizujúci ďalší školský masaker. Išlo o dve školy, jedna z nich priamo v Tuusule, kde v stredu 18-ročný študent zabil osem ľudí a následne aj sám seba. Fínska polícia považuje oba incidenty za zlý vtip a po autorovi pátra.

Informáciu zverejnil český portál idnes.cz. Paniku v dvoch fínskych školách vyvolali správy, že práve ich škola môže byť terčom ďalšieho šialeného strelca. Jednou z nich bola škola Hyrylä v Tuusule, kde v stredu 18-ročný Pekka-Eric Auvinen zabil osem ľudí a seba.

V druhom prípade išlo o strednú školu v juhofínskom meste Kirkkonummi. Ako ďalej informuje portál idnes.cz, v Kirkkonummi, ktoré leží asi 70 kilometrov od Tuusuly, spôsobilo paniku video umiestnené na internete, v ktorom neznámy páchateľ označil za ďalšie miesto útoku tamojšiu strednú školu. Nahrávku na internet dal užívateľ vystupujúci pod prezývkou Sturmgeist. Podobné meno používal i Auvinen, ktorý na svoj čin upozornil videom na webových stránkach YouTube nazvaným "Masaker na strednej škole Jokela".

Podľa riaditeľa školy v Maarita Rossiho sa tento odkaz objavil vo štvrtok. "Určite si viete predstaviť, ako sa tá správa šírila, keď máme v budove 1300 žiakov.... Nastala panika," popísal dianie v škole. Vedenie školy preto študentom umožnilo odísť domov a zrušilo vyučovanie.

Polícia okamžite po ohlásení hrozby budovu školy prehľadala, nič znepokojujúceho však nenašla. Rovnakým výsledkom skončilo i prehľadávanie školy Hyrylä v Tuusule. Fínska ministerka školstva Sari Sarkomaaová vyjadrila nádej, že podobné poplašné správy čoskoro ústupia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu