Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Z 34 baníkov uväznených v čínskej bani 32 zomrelo

Záchranári prichádzajú na miesto nešťastia neskoro...
Záchranári prichádzajú na miesto nešťastia neskoro... (Zdroj: SITA)

PEKING - Z 34 baníkov uväznených v uhoľnej bani v juhozápadnej Číne ich 32 zomrelo a ďalší dvaja sú nezvestní, informovala dnes štátna tlačová agentúra Sinchua.

K úniku plynu v bani Čchun-li v provincii Kuej-čou došlo vo štvrtok popoludní, pričom pod zemou uviazlo spolu 86 zamestnancov, 54 baníkom sa podarilo dostať von, zvyšok zostal v šachte, citovala Sinchua správy záchranárskych tímov.

"Zvyšní baníci majú veľmi slabé šance na prežitie, ale záchranné práce i naďalej pokračujú," uviedol jeden zo záchranárov. Príčiny úniku plynu zatiaľ nie sú známe.

Provincia Kuej-čou, jedna z najchudobnejších oblastí Číny, sa stala od augusta svedkom piatich výbuchov plynu. Počas baníckych nešťastí zahynulo v priebehu tohto roka doposiaľ 3069 ľudí, čo predstavuje 19-percentný pokles v porovnaní s minulým rokom. Nič to však nemení na skutočnosti, že Čína stále patrí medzi krajiny s najvyšším počtom úmrtí v oblasti banského priemyslu.

Vina za mnohé incidenty sa pripisuje vlastníkom baní, ktorí nerešpektujú bezpečnostné pravidlá a neinvestujú do potrebnej ventilácie, požiarnej kontroly a ďalšieho vybavenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu