Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Sarkozy a Bush zakopali vojnovú sekeru

George Bush na stretnutí s Nicolasom Sarkozym.
George Bush na stretnutí s Nicolasom Sarkozym. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Washington a Paríž zakopali v utorok vojnovú sekeru po tom, ako americký prezident George W. Bush vrúcne privítal svojho francúzskeho partnera v Bielom dome, a ukončil tak niekoľkoročné obdobie narušených bilaterálnych vzťahov.

Bush Sarkozyho privítal po francúzsky: "Bienvenue a la Maison Blanche" a potom si lídri pripili na svoj nový vzťah. Sarkozy, ktorý pricestoval na svoju prvú oficiálnu návštevu Washingtonu, vyhlásil, že prináša jednoduché posolstvo: "Znovu dobyť srdce Ameriky".

Francúzskeho prezident, ktorého často prezývajú "Sarko - Američan", je jedným z najviac proamericky orientovaných francúzskych lídrov za posledné desaťročia a cieľom jeho cesty je očividne aj snaha demonštrovať, že Francúzsko za minulosťou obrátilo lisť. Aj napriek tomu, že kríza vo vzťahoch súvisiaca s americkou inváziou do Iraku v roku 2003, nikdy nespôsobila úplné prerušenie transatlantickej spolupráce, boli vzťahy medzi krajinami v posledných rokoch značne chladné. Sarkozy, ktorý často zdôrazňuje "historické priateľstvo" medzi Francúzskom a USA, v utorok vyhlásil: "Francúzsko a USA sú spojencami, boli spojencami a budú spojencami." "Áno, v otázke Iraku panovala nezhoda. Ale táto nezhoda by nemala spochybňovať alianciu, priateľstvo a solidaritu medzi nami," vyhlásil Bush.

Sarkozy a Bush sa názorovo zhodujú v mnohých otázkach, aj v prípade iránskej nukleárnej krízy - Paríž vyjadril silnú podporu americkému úsiliu o uvalenie tvrdších sankcií na islamskú republiku. Sarkozy v utorok vyhlásil, že predstava Iránu disponujúceho jadrovou zbraňou je pre Francúzsko neprijateľná, avšak zároveň zdôraznil, že Paríž bude dialógu naďalej otvorený. "Hypotéza, že jadrová zbraň by si mohla nájsť cestu do rúk súčasných lídrov Iránu je pre Francúzsko neprijateľná," povedal Sarkozy počas prejavu pred Francúzsko-americkou obchodnou radou.

Sarkozy sa v stredu - po prejave v Kongrese - oficiálne stretne s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom v sídle prvého amerického prezidenta Georgea Washingtona v Mount Vernone.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu