Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Afganistan: Najkrvavejší atentát za 6 rokov - 90 mŕtvych!

MAZÁRE ŠARÍF - Najmenej 90 ľudí dnes zahynulo pri samovražednom útoku v severnom Afganistane, ktorého terčom bola skupina poslancov počas návštevy mesta Baghlán. Informoval o tom riaditeľ miestnej nemocnice.

Pri najkrvavejšom útoku v Afganistane od zvrhnutia režimu hnutia Taliban koncom roku 2001 prišlo podľa jedného z poslancov o život aj šesť jeho kolegov vrátane opozičného lídra Mustafu Kazemího, uviedla agentúra Associated Press.

Prvé správy o počte obetí sa rôznili, podľa zástupcov miestnych bezpečnostných síl ich bolo tak veľa, že sa zatiaľ nedala stanoviť presná bilancia. Policajný predstaviteľ Kamin Chán uviedol, že "všade" ležali mŕtvi a zranení vrátane policajtov, detí, poslancov a predstaviteľov ministerstva poľnohospodárstva.

"Do nemocnice zatiaľ priviezli telá 90 ľudí a 50 ľudí utrpelo zranenia," povedal riaditeľ nemocnice doktor Chalilulláh pre agentúru Reuters. Delegácia poslancov afganského parlamentu bola v čase útoku na návšteve priemyselnej štvrte mesta Baghlán. Do regiónu pricestovali s cieľom dozvedieť sa o jeho ekonomickom pokroku.

Prehľad najkrvavejších atentátov v krajine od pádu režimu radikálneho hnutia Taliban koncom roku 2001:

5. september 2002 - Výbuch bomby v aute v centre Kábulu: 30 mŕtvych.

13. august 2003 - Výbuch bomby v aute v južnej provincii Hílmand: 17 mŕtvych.

6. január 2004 - Najmenej 15 ľudí prišlo o život pri explózii bomby pri škole v Kandaháre na juhu krajiny.

16. január 2006 - Samovražedný útok v meste Spínbuldak pri hraniciach s Pákistanom: 20 mŕtvych.

3. august 2006 - Séria výbuchov v Kandaháre: 21 mŕtvych.

28. august 2006 - 17 ľudí zahynulo pri explózii na trhovisku v provincii Hílmand.

8. september 2006 - Samovražedný pumový útok neďaleko veľvyslanectva USA v centre Kábulu: 16 mŕtvych, vrátane dvoch amerických vojakov.

27. február 2007 - Samovražedný atentátnik zabil pri americkej vojenskej základni v Bagráme severne od Kábulu 24 ľudí, medzi nimi aj amerického a juhokórejského vojaka. Na základni nocoval americký viceprezident Dick Cheney, ktorý vyviazol bez zranenia.

17. června 2007 - Pumový atentát na policejní autobus v Kábulu: 35 lidí přišlo o život.

10. jún 2007 - Útočník odpálil nálož na svojom tele na trhovisku v meste Déravúd v juhoafghanskej provincii Uruzgán vo chvíli, keď sa blížil konvoj síl NATO: zahynulo 17 civilistov.

29. september 2007 - Najmenej 28 afghanských vojakov a dvaja civilisti zahynuli v Kábule pri samovražednom útoku na vojenský autobus.

6. november 2007 - Najmenej 90 ľudí zahynulo pri samovražednom atentáte namierenom proti poslaneckej delegácii na severe Afghanistanu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu