Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Dvojčatá, rozdelené po narodení kvôli lekárskym pokusom, sa stretli po 35 rokoch

Obete krutých a nezmyselných experimentov s deťmi - dvojičky Paula Bernstein a Elysa Schein.
Obete krutých a nezmyselných experimentov s deťmi - dvojičky Paula Bernstein a Elysa Schein.

LONDÝN – Dvojičky sa spoznali po 35 rokoch! Paulu Bernstein a Elysu Schein však ešte viac šokovala správa, že boli súčasťou vládneho experimentu. Dali ich do opatery rôznych adoptívnych rodičov, aby mohli skúmať teórie o „prírode a výžive“.

Hoci sa obe narodili v New Yorku, Elysa žila v Paríži. O jej matke jej adoptívni rodičia povedali len toľko, že nemá záujem spoznať ju. Pred niekoľkými rokmi však zistila, že má sestru - identické dvojča Paulu.

Sociálni pracovníci ju vypátrali a tak nič nestálo v ceste ich prvému stretnutiu. Po čase sa však dozvedeli, že obe boli súčasťou krutého psychologického experimentu - oddelenia dvojčiat od narodenia. Pokusy boli tajné a o nich netušili ani adoptívni rodičia. „Nepovedali im, že ide o skúmanie vývinu rozdelených dvojčiat v úplne odlišných rodinách. Príroda chcela, aby sme vyrastali spolu. Preto si myslím, že to bol zločin rozdeliť nás,“ vraví Paula.

Po prvom stretnutí pred tromi rokmi sestry zistili, že viedli veľmi podobné životy. Obe dospelé ženy pracujú pre školský časopis a študujú film na univerzite.

Paula aj Elysa dnes žijú v newyorskom Brooklyne a svoj príbeh opísali v pamätiach Identické neznáme. V knihe sa pokúsili odhaliť pravdu o experimente, ktorý ich rozdelil. Zistili napríklad, že podobné pokusné oddeľovanie dvojčiat pri narodení zakázali v USA až v roku 1980. Vypátrali aj psychológa, ktorý výskum viedol. Archívy však sprístupnia až v roku 2066.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu