Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Bielemu domu egyptský jadrový program nevadí

Hovorkyňa Bieleho domu Dana Perinová
Hovorkyňa Bieleho domu Dana Perinová (Zdroj: ČTK)

WASHINGTON - Biely dom v pondelok uviedol, že má málo informácii o plánoch Egypta obnoviť svoj program jadrovej energetiky, ale povedal, že vo všeobecnosti mierové využívanie jadrovej energie podporuje.

"Neviem o tom veľa. Vo všeobecnosti podporujeme krajiny, ktoré sa snažia o civilný jadrový program. Je to čisté spaľovanie. Poskytuje občanom elektrinu čistým a cenovo dostupným spôsobom," povedala hovorkyňa Bieleho domu Dana Perinová.

"S niekoľkými krajiny spolupracujeme, aby sme im pomohli sa k tomu dostať. Ale pokiaľ ide o egyptský program, táto správa len teraz prišla. Neviem o tom nijaké bližšie podrobnosti," povedala Perinová novinárom.

Vyjadrila sa tak krátko potom, ako egyptský prezident Husní Mubarak oznámil, že Egypt plánuje vybudovať niekoľko jadrových elektrární, čím obnoví jadrový program, ktorý zastavil pred vyše 20 rokmi. Egypt otvoril program nukleárnej energetiky v 70-tych rokoch, ale zriekol sa ho v roku 1986 po černobyľskej jadrovej katastrofe.

Egyptská tlačová agentúra MENA v pondelok informovala o rozhodnutí prezidenta Mubaraka zriadiť radu pre mierové využitie jadrovej energie. Mubarak povedal, že program sa bude realizovať v spolupráci s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE) "v rámci systému transparentnosti a rešpektovania záväzkov nešírenia jadrových zbraní." Mubarak nepovedal, ktoré krajiny budú na budovaní jadrových elektrárni spolupracovať, ani koľko ich Egypt plánuje postaviť. Minulý rok rokoval o jadrovej spolupráci s Ruskom a Čínou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu