Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Izrael zatiaľ neobmedzí dodávky paliva do Pásma Gazy

(Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Izrael nezačne v nedeľu obmedzovať dodávky paliva do Pásma Gazy, pretože je potrebné, aby toto opatrenie ešte schválila vláda, takže sa o niekoľko dní odkladá, informoval nemenovaný izraelský predstaviteľ pod podmienkou anonymity pred nedeľným zasadaním kabinetu.

Hovorca ministra obrany Ehuda Baraka Ronen Moše predtým oznámil, že so znižovaním dodávok paliva sa začne v nedeľu a v nasledujúcich dňoch začnú prerušovať dodávky elektrickej energie.

Hovorca taktiež uviedol, že v tejto veci je ešte potrebné vyriešiť "právne problémy", čím poukázal na možnosť právnych krokov zo strany izraelských organizácií pre ochranu ľudských práv. Tie považujú opatrenia za kolektívne trestanie civilistov v rozpore s medzinárodným právom.

Izraelská armáda však tvrdí, že od júnového ovládnutia Pásma Gazy radikálnym hnutím Hamás odtiaľ odpálili na židovský štát približne tisíc rakiet a mínometných striel, ktoré zranili desiatky ľudí. Námestník ministra obrany Matan Vilnai v sobotu pre izraelský verejnoprávny rozhlas uviedol, že Izrael plánuje izolovať infraštruktúru Pásma Gazy všetkými možnými spôsobmi. Izraelská vláda v septembri Pásmo Gazy označila za "nepriateľskú entitu".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu