Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Výbuch obytného domu: V troskách našli 13 obetí

Záchranári už z trosiek vytiahli 13 obetí Zobraziť galériu (3)
Záchranári už z trosiek vytiahli 13 obetí (Zdroj: TASR)

Aktualizované

DNEPROPETROVSK - Počet obetí sobotňajšej explózie v obytnom dome v ukrajinskom Dnepropetrovsku, ktorú s veľkou pravdepodobnosťou zavinil unikajúci plyn v jednej z bytových jednotiek, sa medzičasom zvýšil na 13. Pátranie po ďalších dvoch desiatkach nezvestných museli medzičasom prerušiť kvôli akútnemu nebezpečenstvu kolapsu objektu.

Vládne zdroje oficiálne potvrdili doteraz 10 mŕtvych, vyššie údaje pochádzajú od nemocničných zdrojov. Do nemocníc previezli asi dva tucty zranených, medzi ktorými je aj šesť detí. Informovali o tom dnes miestne orgány Civilnej ochrany. Šéf rezortu pre mimoriadne situácie Nestor Šufryč dementoval dnes špekulácie médií, podľa ktorých sa zasypané osoby snažili upozorniť na seba prostredníctvom mobilných telefónov.

Sila detonácie zdemolovala značnú časť deväťpodlažného objektu, obyvatelia ktorého budú mať zrejme nárok na nové byty, ale výrazne poškodila aj viacero budov v okolí. Záchranárom sa do dnešného dňa podarilo odstrániť asi 500 ton trosiek z miesta nešťastia. Predbežne nevedno, či sa nezvestní nachádzali v čase nešťastia v samotnom objekte.

Ukrajinské ministerstvo pre mimoriadne situácie krátko po nešťastí informovalo, že evakuácia občanov zo všetkých objektov v okolí explózie sa začala s dôrazom na prepravenie žien a detí do bezpečia. Záchranári evakuovali desiatky ohrozených občanov. Miestny distributér energie informoval, že krátko pred výbuchom registrovali v plynárenskej sieti výrazné zvýšenie tlaku.

Prezident Viktor Juščenko ešte v sobotu nariadil premiérovi Viktorovi Juščenkovi, aby sa čo najrýchlejšie vyšetrili príčiny tragédie v priemyselnom meste ležiacom asi 400 km juhovýchodne od Kyjeva. Predseda ukrajinskej vlády navštívil ešte v ten istý deň miesto nešťastia. Kabinet v Kyjeve uvoľnil na okamžitú pomoc pre postihnutých sumu piatich miliónov hrivien, čo je v prepočte tri štvrte milióna eur.

Julia Tymošenková, líderka ukrajinskej opozície, ktorá pochádza z Dnepropetrovska, obvinila vládu, že v dôsledku privatizácie komunálnej energetiky sa zanedbala údržba energetických rozvodov. Kauzou sa zaoberajú už orgány činné v trestnom konaní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu