Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Kosovská imigrantka sa prestala skrývať: Útočisko našla u kňaza

Arigona Zogaj
Arigona Zogaj (Zdroj: ČTK)

VIEDEŇ - Dva týždne nezvestná Kosovčanka Arigona Zogaj (15), ktorá zo strachu pred vysťahovaním z Rakúska utiekla pred políciou a potom našla útočisko u katolíckeho kňaza Josefa Friedla, vystúpila včera po prvýkrát pred médiami.

Sála na fare v Ungenachu bola zaplnená do posledného miesta. Prvú otázku položil svojej chránenkyni farár. Arigona bola v škole, keď dostala správu, že pred ich domom vo Frankenburgu stojí polícia a chce vysťahovať jej rodinu. Dostala strach a dala sa na útek. Dopredu nič neplánovala.

Z núteného návratu do nepokojného Kosova má strach doteraz. Celé dva týždne na úteku sa cítila veľmi zle, denne striedala miesta. Video, ktoré nahrala, bolo určené hlavne pre jej mamu, aby vedela, že žije. Otca a jej súrodencov vrátili do Kosova, no jej matka sa nervovo zrútila a do stredy bola hospitalizovaná v rakúskej nemocnici. V najbližšom čase by sa s Arigonou mala stretnúť.

Arigona na záver tlačovej besedy dodala, že zo všetkého najradšej by išla v pondelok normálne do školy, a vyučila sa za kaderníčku, aby aj so súrodencami mohla žiť v Rakúsku.

Vysťahovania sa nemusí obávať najmenej dva nasledujúce mesiace. Pod ochranné krídla si ju zobrali farár aj miestne úrady v Ungenachu. Rakúsky prezident aj kancelár sa aj na základe jej prípadu vyslovili za to, aby azylanti, ktorí do krajiny prišli pred 1. januárom 2000, tam mohli ostať žiť aj naďalej.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu