Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Turecká vláda žiada parlament o schválenie zásahu v Iraku

(Zdroj: SITA)

SIRNAK - Turecká vláda požiada parlament o schválenie cezhraničnej vojenskej operácie v severnom Iraku zameranej na dolapenie kurdských separatistov, ktorí operujú zo základní v oblasti, informoval v utorok predstaviteľ vládnej strany.

Kabinet zatiaľ neuviedol, či o spustení operácie uvažuje. V Bagdade i v USA, ako aj medzi ostatnými spojencami krajiny však panujú obavy, že turecká invázia by mohla destabilizovať časť Iraku, ktorej sa násilie doteraz väčšinou vyhýbalo. Turecká vláda v pondelok rokovala o ďalších krokoch v boji proti kurdským separatistom potom, ako kurdskí povstalci zabili v nedeľu a v pondelok 15 tureckých vojakov. Ako po zasadnutí kabinetu informoval hovorca vlády Cemil Cicek, "vláda je rozhodnutá prijať akékoľvek opatrenie, ak bude užitočné na zastavenie terorizmu". Naznačil pritom, že vláda zvažuje možnosť cezhraničnej operácie.

Turecko tvrdí, že by dalo prednosť zásahu zo strany Spojených štátov a ich spojencov z radov irackých Kurdov proti separatistom z Kurdskej strany pracujúcich (PKK). "Príslušné inštitúcie dostali potrebné príkazy a inštrukcie, aby v najbližšom období vykonali všetky zákonné, hospodárske a politické prípravy na ukončenie pôsobenia teroristickej organizácie v susednej krajine, vrátane cezhraničnej operácie, ak bude potrebná," píše sa vo vyhlásení. Separatistickú PKK považuje Turecko i Európska únia za teroristickú organizáciu. Násilná kampaň Kurdov za autonómiu vo východnej a juhovýchodnej časti Turecka si od roku 1984 vyžiadala viac ako 37 000 obetí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu