Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Ahmadínedžád žiada oslobodenie Palestíny

Iránsky prezident spochybnil holokaust.
Iránsky prezident spochybnil holokaust. (Zdroj: ČTK)

TEHERÁN - Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád v piatok vyhlásil, že Irán neprestane usilovať o "oslobodenie celej Palestíny" z izraelských rúk a zopakoval svoje hlboko kontroverzné spochybnenie holokaustu.

"Iránci ako aj iní sa nezastavia, kým nebude územie Palestíny slobodné," povedal prezident vo vysielaní štátneho rádia na Deň Jeruzalema (al-Kuds), čo je posledný piatok moslimského sviatku ramadán. "Nech si nemyslia (svetové mocnosti), že iránsky národ a ostatné národy v tomto regióne dajú preč ruky z hrdiel sionistov a ich podporovateľov," dodal. Ahmadínedžád vyvolal medzinárodný rozruch po tom, čo krátko po svojom zvolení v roku 2005 vyzval, aby bol Izrael "vymazaný z mapy" a holokaust označil za "mýtus".

Hoci medzičasom svoju rétoriku zmiernil, opakovane predpovedá, že Izrael je odsúdený na zánik a spochybňuje rozsah masového vraždenia Židov počas druhej svetovej Desaťtisíce Iráncov pochodovali v piatok počas každoročného protestu islamskej republiky proti židovskému štátu cez Teherán, pričom prejavovali solidaritu Palestínčanom a volali "Smrť Izraelu!" Iránci rôzneho veku pochodovali v centre svojho hlavného mesta a vyzývali na to, aby Jeruzalem a Izrael prešiel do rúk Palestínčanov. Obyvatelia Iránu vyjadrovali svoj protest nápismi ako "Smrť Izraelu, Smrť Spojeným štátom" alebo "Palestínu oslobodí iba boj a viera". Napriek jednoznačnému politickému zameraniu demonštrácie mal pochod aj nádych festivalu. Podobné protesty by sa mali konať po celej krajine.

Teheránska demonštrácia vyvrcholila na univerzite, kde prezident Ahmadínedžád predniesol reč, v ktorej opätovne spochybnil existenciu holokaustu. "Iránsky národ nenávidí zabíjanie a považuje Hitlera....za temnú postavu. Ale iránsky národ má pochybnosti a pokiaľ nemá jasno a nedostane rozumnú odpoveď, svoj názor nezmení," vyhlásil. Navyše opätovne potvrdil svoj postoj voči Židom. Sionisti by sa podľa jeho slov mali presídliť do "prázdnych zemí v Kanade a Aljaške, kde si majú vytvoriť vlastnú krajinu" a úplne opustiť Blízky východ.

Izrael v piatok vyzval iránskeho prezidenta, aby "nenávistné" slová a spochybňovanie holokaustu odvolal. "Extrémistické a nenávistné slová iránskeho lídra by mali urýchliť úsilie medzinárodného spoločenstva o zastavenie výroby jadrových zbraní," povedal izraelský vládny hovorca Mark Regev pre agentúru AFP. USA, Čína, Rusko, Francúzsko, Veľká Británia a Nemecko, všetko krajiny s právom veta v Bezpečnostnej rade OSN, dali Teheránu čas do konca roka, aby dodržal svoje záväzky voči Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) v súvislosti s informáciami o svojom jadrovom programe. USA a ich spojenci naliehajú na Bezpečnostnú radu OSN, aby na Irán uvalila sankcie. Teherán obvinenia Západu, že sa snaží vyvinúť jadrové zbrane, vytrvalo popiera.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu