Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

CIA: Al-Kájda plánuje ďalšie veľké útoky proti USA

Šéf CIA Michael Hayden
Šéf CIA Michael Hayden

NEW YORK - Teroristická sieť al-Kájda chystá ďalšie veľké útoky proti Spojeným štátom, ktoré by si vyžiadali veľké počty mŕtvych a spôsobili by veľkú skazu. Na pôde Rady pre zahraničné vzťahy to v piatok v New Yorku vyhlásil šéf americkej tajnej služby CIA Michael Hayden.

"Naši analytici považujú za vysoko pravdepodobné, že centrálne velenie al-Kájdy plánuje komploty proti našej americkej domovine s veľkým dopadom," vyhlásil šéf CIA. "Al-Kájda sa zameriava na ciele, ktorých zásah by znamenal veľké straty na životoch, neuveriteľnú deštrukciu a podstatné ekonomické škody," povedal Hayden.

Agentúra AFP v piatok krátko pred vystúpením šéfa CIA s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa americkej administratívy informovala, že vláda disponuje videom, ktoré pripravil teroristický vodca Usáma bin Ládin pri príležitosti výročia útokov na New York a Washington z 11. septembra 2001. "Môžem potvrdiť, že americká vláda toto video má a analyzuje ho," cituje agentúra predstaviteľa americkej vlády.

Malo by ísť o prvé video-posolstvo od vodcu teroristickej siete al-Kájda a najhľadanejšieho teroristu sveta od októbra 2004, kedy sa ozval len niekoľko dní pred americkými prezidentskými voľbami a pohrozil novými útokmi na Spojené štáty.

O tom, že bin Ládin sa chystá zverejniť posolstvo k výročiu útokov z 11. septembra, informovala už vo štvrtok americká agentúra monitorujúca stránky moslimských radikálov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu