Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Sarkozy pošle do Afganistanu viac vojakov

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy (Zdroj: ČTK)

PARÍŽ - Francúzsko vyšle do Afganistanu viac vojakov, ktorí budú napomáhať pri výcviku afganskej armády, uviedol v pondelok vo svojom prejave o zahraničnej politike prezident Nicolas Sarkozy.

Jeho rozhodnutie prišlo po niekoľkých mesiacoch špekulácií o záväzku Francúzska voči medzinárodným silám v Afganistane. Tlačový odbor ministerstva obrany potvrdil, že Francúzsko do konca roka vyšle do Afganistanu 150 ďalších vojakov v troch etapách. Vojaci sa budú podieľať na výcvikovom programe v rámci Medzinárodných bezpečnostných a asistenčných síl (ISAF) pod vedením NATO.

"Rozhodol som sa zvýšiť počet francúzskych vojakov vo výcvikových jednotkách afganskej armády, pretože je to predovšetkým ona (afganská armáda), kto musí bojovať a zvíťaziť vo vojne proti Talibanu," uviedol Sarkozy v úvode výročnej konferencie veľvyslancov akreditovaných v Paríži.

Na jar tohto roku sa objavili špekulácie, že Francúzsko plánuje úplne stiahnuť svojich vojakov z Afganistanu po tom, čo sa v decembri vrátilo domov 200 členov francúzskeho kontingentu. Sarkozy v rámci svojej predvolebnej kampane vyhlásil, že Francúzsko nemá dôvod dlhodobo zostávať v Afganistane. Otázka stiahnutia vojakov sa stala naliehavou po tom, čo militanti z Talibanu v apríli uniesli piatich francúzskych humanitárnych pracovníkov s cieľom dosiahnuť, aby Francúzi z krajiny odišli. Rukojemníkov neskôr prepustili.

Sarkozy po nástupe na prezidentský post v júni uviedol, že Francúzsko sa zameria na výcvik afganských jednotiek. Vo svojom pondelňajšom prejave tiež povedal, že jeho krajina zvýši úsilie smerom k rekonštrukcii Afganistanu, a zároveň vyzval lídrov Pakistanu, aby viedli "dôraznejšiu politiku" voči Talibanu a v mene Francúzska im ponúkol pomoc.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu