Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Karzaj: Unášanie žien je hanbou pre Afganistan

Afganský prezident Hámid Karzaj
Afganský prezident Hámid Karzaj (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Afganský prezident Hámid Karzaj vo štvrtok na stretnutí kmeňovej rady (džirga), ktorá má za cieľ ukončiť terorizmus Talibanu a al-Kájdy, povedal, že unášanie žien je hanbou pre Afganistan.

"V histórii Afganistanu sa ešte nestalo, že by sme unášali ženy," povedal Karzaj stovkám delegátom a označil únos žien za historickú potupu krajiny. "Dnes sa v mene islamu, Talibanu a Afganistanu unášajú ženy."

Taliban od 19. júla zadržiava šestnásť juhokórejských žien. Hnutie už zabilo dvoch juhokórejských mužov a pohrozilo, že pokiaľ vláda neprepustí niekoľko z jeho väzňov, zabije ďalších unesených, pričom Karzaj odmietol túto požiadavku splniť. Karzaj tiež odsúdil aj ďalšie praktiky Talibanu vrátane vypaľovania škôl a zabíjania rukojemníkov.

"Podobné činy sa začínajú za posledné dva roky postupne objavovať aj v Pakistane. V pakistanskej oblasti Vazíristan na hraniciach s Afganistanom umučili kmeňových vodcov, zavreli školy. Nie je tam bezpečne," povedal a vyzval na spoločné úsilie potlačiť povstalcov.

Vyše sedemsto kmeňových vodcov, moslimských duchovných a vplyvných osobností z rôznych sfér spoločenského života sa vo štvrtok zišlo v afganskom Kábule na dlho pripravovaných rokovaniach o bezpečnostnej situácii na hraniciach Afganistanu a Pakistanu. Práve tam majú podľa zahraničných tajných služieb svoje hlavné centrum teroristi z al-Kájdy a afganského fundamentalistického hnutia Taliban. Islamabadu ani Kábulu sa tieto hornaté územia už roky nedarí dostať pod kontrolu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu