Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Al-Kájda opäť vyzvala moslimov na svätú vojnu

Zástupca vodcu al-Kájdy Ajman al-Zavahrí
Zástupca vodcu al-Kájdy Ajman al-Zavahrí (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Zástupca vodcu al-Kájdy Ajman al-Zavahrí zverejnil novú videonahrávku, v ktorej vyzval moslimov aby sa zjednotili vo svätej vojne a podporili islamistické hnutie v Iraku.

Informovala o tom v stredu americká spravodajská skupina SITE monitorujúca posolstvá teroristickej siete. Na nahrávke trvajúcej hodinu a 35 minút al-Zavahrí oblečený v bielom spomenul celý rad tém od Iraku po Saudskú Arábiu, palestínske územia a Egypt. Ako uviedla SITE, nahrávku získala ešte pred jej zverejnením na webových stránkach militantov a vydala prepis al-Zavahrího prejavu, ktorého autenticitu nebolo možné nezávisle overiť.

Zástupca vodcu al-Kájdy vyzval všetkých moslimov, aby vstúpili do svätej vojny so Západom. "Alláh ti môže vytrhnúť oko, ak nevidíš, že džihád je povinnosťou každého," uvádza sa v prepise.

Z nahrávky nie je zrejmé, či ju nahral ešte pred minulotýždňovými zmarenými bombovými útokmi vo Veľkej Británii, o ktorých sa al-Zavahrí nezmieňuje. Terorista spomenul viaceré politické témy týkajúce sa Blízkeho východu, pričom zdôraznil požiadavku radikálnejšieho odporu voči Spojeným štátom americkým a ich regionálnym spojencom.

Al-Zavahrí tiež povzbudil Iračanov a moslimov, aby viac podporili sunnitský Islamský štát Iraku, skupinu napojenú na al-Kájdu, napriek ohováračom, tvrdiacim, že nemá "potrebnú kvalifikáciu". Zároveň vyzval Kurdov zo severného Iraku, aby sa spojili s povstalcami. Terorista sa dotkol aj nedostatkov, ktoré sa prejavujú medzi samotnými povstalcami v krajine.

"Mudžahedíni nie sú bez nedostatkov, chýb a omylov, pretože sú to ľudské bytosti, konajúce niekedy správne a niekedy nesprávne, tak, ako ľudia." Ako dodal, mudžahedíni musia riešiť svoje problémy medzi sebou a nemali by zverejňovať svoje vnútorné spory.

Na nahrávke sú aj rôzne úryvky, v ktorých sa spomína al-Kájda, vrátane vyhlásenia predsedu komisie 11. septembra Thomasa Keana, že al-Kájda je najväčšou bezpečnostnou hrozbou, akej kedy USA čelili. Nahrávka obsahuje aj iné citáty, ktoré majú zjavne presvedčiť moslimov o sile al-Kájdy, vrátane článku v arabských novinách, kde autor píše, že teroristická skupina nikdy nebola silnejšia ako teraz.

Zástupca Usámu bin Ládina odsúdil Egypt a Saudskú Arábiu za podporu USA na Blízkom východe, pričom tento postoj dokresľuje výrokmi novinárov a oficiálnych predstaviteľov o korupcii v Saudskej Arábii. V zjavnom adresovaní Iračanom varuje pred nárastom saudského vplyvu v Iraku.

"Ak by agenti saudského štátu kontrolovali irackú vládu, Iračania budú rovnako utláčaní a ponižovaní ako sú obyvatelia pod saudskou vládou v mene boja proti terorizmu," vyhlásil al-Zavahrí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu