Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

AL-DŽAZÍRA: K útokom v Alžíri sa prihlásilo krídlo al-Kájdy

KÁHIRA - K stredajším samovražedným útokom v alžírskej metropole sa prihlásilo krídlo al-Kájdy v severnej Afrike. Informovala o tom televízna stanica al-Džazíra.

Do arabskej televízie údajne zatelefonoval hovorca skupiny, ktorá si hovorí al-Kájda v islamskej severnej Afrike, a prihlásil sa k zodpovednosti za oba bombové útoky. Skupina sa pôvodne volala Salafistická skupina pre kázanie a boj známa pod francúzskou skratkou GSPC. Svoje pomenovanie zmenila v januári, keď oznámila svoje partnerstvo s teroristickou sieťou al-Kájda.

Pri samovražedných bombových útokoch, ktoré v stredu na poludnie otriasli alžírskou metropolou, prišlo o život 23 ľudí a 162 ďalších utrpelo zranenia. Podľa alžírskeho úradu civilnej obrany môže počet obetí ešte narásť. K prvej explózii došlo krátko pred poludním pri vchode do sídla vlády, kde sa v aute naloženom výbušninami odpálil samovražedný útočník. Takmer v rovnakom čase explodovali na východnom predmestí Alžíra ďalšie autá, ktorých terčom útokov bola pravdepodobne policajná stanica.

Alžírska armáda podnikla nedávno ofenzívu vo východnom regióne Kabylie proti islamským militantným skupinám, ktoré sa prihlásili k zodpovednosti za sériu smrteľných útokov v Alžírsku, Tunisku a ďalších krajinách. Pri vojenskej operácii zameranej proti príslušníkom al-Kájdy v severnej Afrike, zahynulo najmenej 20 islamistov a traja alžírski vojaci. Od začiatku apríla prišlo v podobných bojoch o život najmenej 15 príslušníkov alžírskych bezpečnostných síl a 18 islamských militantov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu