Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Cheney trvá na prepojení medzi Saddámom a al-Kájdou

Dick Cheney
Dick Cheney

WASHINGTON - Americký viceprezident Dick Cheney je stále presvedčený o prepojení bývalého irackého režimu s teroristickou sieťou al-Kájda.

Napriek doposiaľ utajovaným informáciám z Pentagónu, ktoré v piatok prenikli do médií a ktoré toto prepojenie popierajú, Cheney naďalej tvrdí, že medzi režimom Saddáma Husajna a al-Kájdou existovali kontakty ešte pred americkou inváziou do Iraku v roku 2003. "Ako hovorím, boli tam už predtým, než sme šli do Iraku," povedal vo štvrtok Cheney v rozhlasovom interview so známym konzervatívnym komentátorom Rushom Limbaughom.

Viceprezident argumentoval aj tým, že Abú Mussáb al-Zarkáví, vodca irackej pobočky al-Kájdy, ktorého minulý rok v Iraku zabili, začal v krajine pôsobiť ešte pred vojnou. "Zastrešoval operácie al-Kájdy ešte predtým, ako sme tam prišli my a pokračoval v tom až do júna minulého roku, kedy sme ho zabili," tvrdí Cheney.

Podľa prevažujúceho názoru sa však al-Zarkáví prihlásil k al-Kájde až po americkej invázii do Iraku, a to dokonca bez vedomia jej šéfa Usámu bin Ládina. Napriek Cheneyho tvrdeniam Spojené štáty stále nemajú žiadne dôkazy o spolupráci medzi bývalým irackým vedením a al-Kájdou. Administratíva prezidenta Georgea Busha používala údajné prepojenie medzi Saddámom a al-Kájdou ako jeden z hlavných argumentov pre spustenie útoku na Irak.

Podľa doposiaľ tajných materiálov ministerstva obrany, ktoré prenikli do médií, vypočúvanie Saddáma a jeho blízkych spolupracovníkov skôr naznačuje, že medzi Irakom a al-Kájdou žiadne kontakty neboli. Podľa odtajnených informácií Pentagónu, ktoré v piatok zverejnil denník Washington Post, o takomto prepojení nesvedčia ani materiály irackej vlády, ku ktorým sa Američania dostali po invázii do Iraku.

Človekom, ktorý v rozpore s dovtedajšími zisteniami amerických spravodajských služieb presviedčal už v septembri 2002 Pentagón o čulých vzťahoch medzi Saddámovým režimom a teroristami, bol podľa odtajnených informácií Pentagónu vtedajší podnámestník amerického ministerstva obrany Douglas Feith. Na stretnutí s Cheneym, ktorý spolu s vtedajším ministrom obrany Donaldom Rumsfeldom patril k najväčším stúpencom útoku na Irak, Feith tvrdil, že medzi Irakom a al-Kájdou existuje spolupráca "na pokročilej úrovni" najmenej v desiatich oblastiach vrátane výcviku ozbrojených síl, ich financovania a logistiky.

Chceš sa stať súčasťou tímu Bleskoviek? >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu