Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

V Kodani sa začali demolačné práce na spornom dome

KODAŇ - Pracovníci demolačnej firmy začali v pondelok v centre Kodane rúcať sporné mládežnícke stredisko, ktoré bolo dôvodom nedávnych pouličných nepokojov v dánskej metropole. Televízna stanica TV2 odvysielala zábery, na ktorých búracia guľa začala strhávať pografitované steny murovaného domu, z ktorého vo štvrtok dánska polícia násilím vysídlila všetkých obyvateľov.

Zamestnanci demolačnej firmy mali na tvárach masky a logo ich spoločnosti na pracovných nástrojoch bolo zakryté, aby tak zatajili svoju identitu z obavy pred odvetou za zbúranie populárneho strediska.

Polícia je naďalej prítomná v kodanských štvrtiach Noerrebro a Christiania, kde vo štvrtok vypukli násilnosti po tom, čo polícia násilne vysťahovala samozvaných obyvateľov mládežníckeho domu. Od začiatku nepokojov polícia zatkla už vyše 643 osôb vrátane 140 cudzincov, zväčša zo škandinávskych krajín a Nemecka. Polícia tiež zadržala značný počet Nemcov na hranici a tiež Švédov, ktorí vlakom pricestovali v nedeľu do Kodane.

Demonštranti protestovali proti vysťahovaniu známeho squattu Ungdomshuset, ktorý v roku 1982 obsadili mladí anarchisti a vyznávači punkovej hudby a zriadili v ňom centrum alternatívnej kultúry. Polícia konala na základe rozhodnutia súdu z augusta 2006, podľa ktorého sa mali obyvatelia domu, ktorý kedysi slúžil ako divadlo, vysťahovať do 14. decembra. Budovu totiž pred šiestimi rokmi kúpila kresťanská kongregácia. Samozvaní nájomníci, ktorí budovu bezplatne obývali, sa však odmietli vysťahovať s tvrdením, že mesto nemalo právo predať budovu, ktorá sa stále používa. Žiadali o pridelenie inej budovy, za ktorú boli ochotní zaplatiť jednu dánsku korunu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu