Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

USA majú šesť mesiacov na stabilizáciu situácie v Iraku

BRATISLAVA - Spojené štáty už majú len šesť mesiacov na to, aby vyhrali vojnu v Iraku, inak stratia verejnú a politickú podporu ako v prípade Vietnamu a budú sa musieť z Iraku urýchlene stiahnuť.

Podľa britského denníka The Guardian to tvrdia vojenskí experti a poradcovia veliteľa armády USA v Iraku Davida Petraeusa. Poradný tím zložený z vojnových veteránov a expertov na povstalecký boj a islam, ktorý je známy pod názvom Bagdadský mozgový trust a ktorý sídli v opevnenej Zelenej zóne, má za úlohu zaviesť do praxe novú americkú stratégiu pre Irak. Tá na zaistenie bezpečnosti v Bagdade a provincii al-Anbár počíta s nasadením ďalších 21 500 vojakov.

The Guardian sa odvoláva na nemenovaného vysokého predstaviteľa americkej administratívy, podľa ktorého tím zápasí s nedostatkom času. "Vedia, že nemajú veľa času a nasledujúcich šesť mesiacov je ich jedinou príležitosťou. Vedia tiež, že vo Washingtone sa bude stále častejšie hovoriť o pláne B, čo znamená stiahnutie vojakov. Majú to každým dňom ťažšie," povedal. Podľa poradného tímu patrí medzi najväčšie prekážky nedostatok vojakov, postupujúci rozpad medzinárodnej koalície, zintenzívnenie násilia na juhu Iraku po odchode Britov, klesajúca morálka vojakov spôsobená nárastom obetí a nedostatok politickej vôle zo strany Washingtonu alebo Bagdadu.

Americká krátkodobá stratégia má za cieľ zvýšiť bezpečnosť a získať tak čas na zmierenie medzi šiitmi, sunnitmi a Kurdmi. Potom nastupuje dlhodobá stratégia, ktorá počíta s obnovou zničenej krajiny. "Situácia je veľmi napätá. Pracujú bez prestávky, rokujú s Iračanmi a snažia sa zaviesť plán do praxe. Prezident očakáva pokrok, no oni nevedia, čo má presne na mysli. Plán sa stále mení," hovorí nemenovaný predstaviteľ.

Najväčší problém podľa denníka predstavuje nedostatok vojakov. Generál Petraeus ich žiada len pre Bagdad až 120 000. V oblastiach najintenzívnejšieho napätia by chcel mať jedného vojaka na 50 civilistov, inak podľa neho nie je možné povstanie poraziť. K väčšiemu nedostatku vojakov a zvýšeniu napätia prispeje aj odchod britských jednotiek a ďalších spojencov. Zintenzívnenie násilia hrozí najmä na juhu Iraku, odkiaľ sa stiahnu Briti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu