BAD BENTHEIM - Dvaja zamestnanci továrne na výrobu klobás v nemeckom meste Bad Bentheim prehovorili o otrasných podmienkach, ktoré tam panujú. Tvrdia, že sa tam opakovane porušujú hygienické normy a u spotrebiteľov tak končia tisíce ton pokazeného mäsa.
Potravinové škandály sa zďaleka netýkajú len Poľska či Slovenska. Ďalší sa najnovšie prevalil v Nemecku, konkrétne v spolkovej krajine Dolné Sasko. Dvaja bývalí pracovníci fabriky na spracovanie údenín obvinili svojho zamestnávateľa, že lacno nakupuje staré mäso z bitúnkov, mieša ho s čerstvým a potom z neho robí klobásy a iné produkty. "Inštrukcie od nášho nadriadeného boli jasné. Kázal nám miešať tony skazeného mäsa s tonami dobrého mäsa," povedal jeden z nich v rozhovore pre denník Bild.
Každý týždeň sa týmto spôsobom majú spracovávať desiatky tisíc kilogramov starého mäsa, ktoré páchne a má zelenú a šedastú farbu. Niektorí zamestnanci si ho točili na mobily ako dôkaz, akonáhle sa ale o tom dozvedel riaditeľ spoločnosti, dostali vyhadzov.
Prípad už prešetrujú kompetentné orgány. Mikrobiologická analýza potvrdila, že v mäse bolo nájdené zvýšené množstvo fekálnych a črevných baktérií, čo ho jednoznačne robí nevhodným pre ľudskú konzumáciu. Taktiež existuje podozrenie, že výrobca používal lfalošné veterinárne osvedčenie, ktoré ho oprávňovalo na vývoz svojich produktov.